‘Kerncentrales zijn het probleem, niet de oplossing’

Kerncentrale Doel © BELGA

‘Kerncentrales zijn het probleem, niet de oplossing’, waarschuwen milieuorganisatie Greenpeace en oppositiepartij Groen de federale formateurs.

Milieuorganisatie Greenpeace en oppositiepartij Groen waarschuwen de federale formateurs dat kerncentrales het probleem zijn, niet de oplossing. “De huidige bevoorradingsproblemen zijn niet het gevolg van de kernuitstap, die al jaren gepland is, maar van oude kernreactoren die het laten afweten”, luidt het. Een nieuwe kerncentrale zou dan weer miljarden euro’s aan overheidsgeld vereisen.

Een akkoord over uitstel van de kernuitstap is er nog niet tussen de federale onderhandelaars van N-VA, CD&V, Open VLD en MR. Maar zeker N-VA en MR braken ook tijdens de campagne al een lans voor het uitstel. Volgens De Tijd zouden ook Open VLD en CD&V het minstens overwegen om de energiebevoorrading te verzekeren. “De onderhandelaars verwarren probleem en oplossing”, reageert Greenpeace, dat ook het stilleggen van Tihange 2, Doel 3 en Doel 4 aangrijpt om de Belgische afhankelijkheid van kernenergie aan de kaak te stellen.

Hernieuwbare energie

“Enkel het massaal inzetten op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie zal de bevoorrading garanderen.” Een nieuwe centrale bouwen – zoals N-VA voorstelt om de periode tot 2065 te overbruggen – noemt Greenpeace al helemaal “absurd”.

Iets wat Groen-fractieleider Kristof Calvo beaamt. “De energiesector zelf gaat zo’n centrale niet bouwen, tenzij er massa’s belastinggeld op tafel komen qua ondersteuning”, zo serveert hij de “economische sciencefiction” af. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content