Kasteelmoord: schoonvader bekent strafexpeditie

Stijn Saelens © Belga

Dokter Gyselbrecht, hoofdverdachte in de kasteelmoord, geeft toe dat hij opdracht gaf tot een strafexpeditie tegen zijn schoonzoon Stijn Saelens. Net als Pierre Serry, de andere verdachte, zegt Gyselbrecht dat het niet de bedoeling was om de kasteelheer te vermoorden.

‘De hoofdrolspelers in het onderzoek naar de kasteelmoord kunnen geen kant meer uit,’ schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de krant heeft dokter Gyselbrecht bekend dat hij hormondendealer Serry de opdracht gaf om zijn schoonzoon af te ranselen en enkele dagen te gijzelen.
Stijn Saelens was de bewoner van het kasteel van Wingene. Na zijn verdwijning vonden speurders een bloedplas en een kogelhuls in het kasteel. Een moordonderzoek leidde tot de vondst van het lichaam van Saelens met een kogel in zijn longen in een put in een bosje dat eigendom is van Pierre Serry.

In het onderzoek naar de kasteelmoord zitten drie verdachten in de cel: dokter André Gyselbrecht (schoonvader van Stijn Saelens), zijn zoon Peter Gyselbrecht en hormonendealer Pierre Serry. De drie verschijnen morgen voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. Ze zullen er pleiten voor hun vrijspraak op basis van procudeurefouten. Hun advocaten vinden dat het aanhoudingsbevel onvoldoende was gemotiveerd.

Afranselen
Intussen ziet het er naar uit dat de hoofdverdachten tenminste gedeeltelijke bekentenissen hebben afgelegd. Daarin geven ze toe dat ze Saelens een lesje wilden leren, dat ze hem wilden afranselen, maar dat hij niet dood moest.

Eerder deze week raakte bekend dat Pierre Serry een briefje in zijn cel had achtergelaten, waarin deze versie van de feiten werd opgetekend. Volgens Het Laatste Nieuws wordt dit verhaal nu ondersteund door een bekentenis van dokter Gyselbrecht.

Strafexpeditie
Gyselbrecht gaf toe dat hij aan Serry vroeg om zijn schoonzoon af te ranselen en om hem een paar dagen te doen verdwijnen. ‘Geef hem een pak rammel en laat hem even verdwijnen.’ Serry zou daarop een Waalse vriend hebben aangezocht om de strafexpeditie uit te voeren.

Gyselbrecht zou zich onmachtig voelen tegenover zijn schoonzoon, die zijn eigen dochtertje bepotelde en met zijn gezin wilde verhuizen naar Australië.

De bekentenissen van de twee verdachten zijn opvallend gelijklopend. Nog opvallend is dat ze nergens spreken over de intentie om de kasteelheer te doden. Dat is allicht het begin van hun verdediging om niet veroordeeld te worden voor moord.

Uit de autopsie is gebleken dat Stijn Saelen raken klappen in het gezicht kreeg, voor hij werd doodgeschoten. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content