Kamervoorzitter Siegfried Bracke verwijt VRT gebrek aan professionalisme

Siegfried Bracke © Belga

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) vindt de oproep van de groenen aan zijn adres om terughoudender te zijn tegenover de media nonsens en haalt in een adem opnieuw uit naar de openbare omroep. ‘De VRT moet toch eens goed nadenken’.

Siegfried Bracke steekt niet onder stoelen of banken dat hij het vertrek van Björn Soenens als hoofdredacteur van het VRT-journaal toejuicht. ‘Ik stel vast dat men een herschikking heeft gedaan waarvan ik denk dat die al lang had moeten gebeuren,’ zegt de Kamervoorzitter in een interview met De Zondag. ‘Zijn constructieve journalistiek heb ik altijd onzin gevonden. Ik kijk nu vol enthousiasme naar de toekomst, want ik blijf een believer van een sterke openbare omroep in Vlaanderen.’

Wel vindt de N-VA’er dat de VRT zich professioneler moet gedragen. ‘Ik had als journalist ook een uitgesproken mening, en, ik zal het maar zelf zeggen, die was niet altijd N-VA-gezind. Maar ik heb mijn job wel altijd serieus genomen’, aldus Bracke.

‘Nu zie ik af en toe journalisten die supporteren in plaats van vragen stellen. Allé, dinsdagavond zie ik een debat tussen een politicus en een journalist. De moderator spreekt de journalist aan met de voornaam en de politicus met de familienaam (doelt op Bart Schols van De Afspraak, red). Dat is een gebrek aan professionalisme.

‘Trouwens, als je als openbare omroep pretendeert de standaard te zijn, maar je wordt journalistiek vaak afgetroefd door de commerciële omroep, dan moet je minstens toch eens goed nadenken.’

Lees het volledige interview met Bracke op de website van De Zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content