Kamer wil zich snel buigen over deelname aan coalitie tegen IS

Patrick Dewael: geen zin in Vlaanderen. © BELGA

De gemengde Kamercommissie Landsverdediging en Buitenlandse Betrekkingen wil zo snel mogelijk samenkomen om zich te buigen over een Belgische deelname aan de nakende militaire campagne tegen de Islamitische Staat (IS). Er wordt gemikt op donderdag.

Dat bevestigen Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en de betrokken commissievoorzitters Karolien Grosemans (Defensie, N-VA) en Dirk Van der Maelen (Buitenlandse Betrekkingen, SP.A).

Resolutie

Hoewel er nog geen officiële vraag aan ons land kwam, werd de voorbije dagen al duidelijk dat zowat alle partijen het eens zijn met een deelname aan een internationale militaire interventie.

Gezien de situatie in lopende zaken, zal voor het effectieve groen licht een resolutie gestemd worden in de Kamer. Of die er deze week al komt, valt af te wachten.

‘Eerst willen we van de ministers horen hoe ver men staat en wat men van België verwacht’, verduidelijkt Van der Maelen. ‘Dan zullen we verder zien. Misschien beslissen we meteen om een resolutie uit te werken, maar ik sluit ook niet uit dat de “Zweedse” partijen ons met een resolutie verrassen.’

Ook Grosemans bevestigt het voornemen om de commissie snel samen te roepen. ‘Er wordt alles aan gedaan om de commissie donderdag nog te laten samenkomen’, aldus het N-VA-parlementslid. Al is het voor de resolutie volgens haar wellicht wachten op de komst van de formele vraag.

Eerste horde is echter de komst van de betrokken ministers Didier Reynders (MR) en Pieter De Crem (CD&V) van Buitenlandse Zaken en Defensie. Zij kregen de vraag om deze week te komen, maar antwoord is er nog niet.

Officieus

Kamer wil zich snel buigen over deelname aan coalitie tegen IS
© Belga

In defensiekringen vernam persagentschap Belga dat ons land wel al ‘officieus’ is gepolst naar de mogelijkheid om de Belgische F-16’s uit te sturen in de strijd tegen IS. ‘Officieus is de vraag gesteld of België bereid is mee te doen en wat België kan doen, maar met duidelijke interesse in onze F-16’s’, luidt het. ‘De kans is heel groot dat het de F-16’s zullen worden.

‘De voorbije dagen raakte al bekend dat België verschillende opties openhoudt voor een mogelijke deelname aan een internationale militaire interventie tegen IS. De inzet van F-16’s is een optie, net als het uitsturen van C-130 transportvliegtuigen of training en ondersteuning aan het Iraakse leger. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content