Kamer start vergadermarathon

Daniel Bacquelaine (MR), minister van Pensioenen © Belga

De Kamer is een vergadermarathon gestart die tot vier dagen kan duren. De belangrijkste teksten die de revue zullen passeren zijn de pensioenhervorming en de programmawet.

De plenaire Kamer heeft vandaag/woensdag een reeks plenaire vergaderingen aangevat in de aanloop naar het parlementaire reces. De vergadermarathon zal drie of zelfs vier dagen duren. De belangrijkste teksten die de revue moeten passeren, zijn de pensioenhervorming en de programmawet.

Armeense genocide

De agenda van woensdag bevat twaalf teksten, waarvan een aantal van technische aard of die voor de zomer moeten passeren omdat ze de inwerkingtreding van een aantal wetsbepalingen voor bepaalde tijd uitstellen. Daarnaast buigen de parlementsleden zich over een rist resoluties.

Zoals verwacht gaat veel aandacht naar de resolutie over de Armeense genocide, waarbij het debat in commissie nog eens dunnetjes wordt overgedaan. De stemmingen vinden pas donderdag plaats.

Pensioenhervorming

Donderdag is het de beurt aan het wetsontwerp dat de wettelijke pensioenleeftijd verhoogt van 65 naar 67 jaar. Voorts verhoogt de tekst de leeftijd voor vervroegd pensioen naar 62,5 jaar in 2017 en naar 63 jaar in 2018. De loopbaanvoorwaarde wordt daarnaast opgetrokken tot 41 jaar in 2017 en tot 42 jaar in 2019. Het wetsontwerp past tot slot de leeftijd aan waarop de langstlevende echtgenoot op een overlevingspensioen aanspraak kan maken. Die leeftijd wordt van 50 jaar in 2025 naar 55 jaar in 2030 gebracht.

De discussie over de pensioenhervorming wordt na de middag enkele uren onderbroken voor het wekelijkse vragenuurtje. Vrijdag staat met de programmawet opnieuw een belangrijke tekst op de agenda. Het is niet zeker dat de behandeling op één dag afgerond raakt, waardoor de bespreking zaterdag kan worden voortgezet. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content