Kamer schaft vertrekpremie af na commotie rond N-VA’er Danny Pieters

© Belga

Nadat commotie was ontstaan over de vertrekpremie van N-VA’er Danny Pieters heeft de Conferentie van de voorzitters in de Kamer unaniem de afschaffing goedgekeurd van de uittredingsvergoeding voor Kamerleden die vrijwillig de assemblee verlaten.

Over de uittredingsvergoedingen van parlementsleden die vrijwillig opstappen, is de jongste dagen heel wat te doen nadat bleek dat eerst bekend raakte dat Kamerlid Stefaan De Clerck (CD&V) en nadien oud-Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) aan hun uittredingsvergoeding vasthielden hoewel ze hun parlementair mandaat opzegden om respectievelijk voorzitter van Belgacom en vicerector van de KU Leuven te worden.

Beiden lieten weten dat ze van hun vergoeding wilden afzien als het reglement van het parlement zou veranderen.

Dat is intussen gebeurd. De Conferentie van de voorzitters in de Kamer heeft unaniem de afschaffing goedgekeurd van de uittredingsvergoeding voor Kamerleden die vrijwillig de assemblee verlaten.

“De instructies zijn onmiddellijk overgemaakt aan de diensten en het systeem treedt op 2 oktober, vandaag dus, in voege”, stelt Kamervoorzitter André Flahaut.

Uitzondering

Er geldt een uitzondering voor gevallen van overmacht, bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen. In dat geval zal het Bureau van de Kamer de situatie beoordelen.

Wat de uittredingsvergoeding aan het einde van de legislatuur betreft, zal van zodra de agenda’s het toelaten, een werkgroep met vertegenwoordigers van de negen parlementen in ons land worden opgericht. Het nieuwe systeem dat daaruit voortvloeit, zal vanaf de volgende legislatuur ingaan.

Kamerlid op gelijke voet met werknemer

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) reageert tevreden op de beslissing. “Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet. Een Kamerlid dat vrijwillig ontslag neemt, heeft niet langer recht op een opstapvergoeding. Zo worden Kamerleden op gelijke voet behandeld met een werknemer die vrijwillig vertrekt naar een andere job”, zegt Van Hecke.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content