Kaastaart erkend als Vlaams streekproduct

De kaastaart uit de Druivenstreek (Vlaams-Brabant) is officieel erkend als Vlaams streekproduct.

De kaastaart is een typische kermistaart met een lange geschiedenis. Vroeger werd de lekkernij door de huisvrouwen zelf bereid en bij gebrek aan een oven naar de lokale bakker gebracht. Vandaag bakken zowel de bakkers als amateurs nog de traditionele kaastaarten. Op zondag 11 september, tijdens de jaarlijkse Hoeilaartse kaastaartwedstrijd, reikt VLAM het label streekproduct.be uit aan de 7 erkende lokale bakkers.

Streekproducten met het label streekproduct.be geven de consument de garantie dat ze een echt Vlaams traditioneel streekproduct in handen hebben.

Om het label toegekend te krijgen, moeten Vlaamse traditionele streekproducten aan 5 criteria beantwoorden: ze worden bereid met grondstoffen uit de eigen streek, ze worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product en ze worden ambachtelijk vervaardigd volgens de streektraditie en in hun streek van oorsprong. Tot slot moeten de streekproducten minstens 25 jaar bestaan. De producten worden dan voorgelegd aan een beoordelingscommissie, die al dan niet het label toekennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content