Justitiewatcher Jan Nolf door Hoge Raad van Justitie van zwarte lijst gehaald

Simon Demeulemeester

Ere-vrederechter Jan Nolf staat niet langer op een Europese zwarte lijst van bedreigingen voor de onafhankelijkheid van justitie.

Ere-vrederechter en justitiewatcher bij Knack.be Jan Nolf staat niet langer op een Europese zwarte lijst van ‘bedreigingen voor de onafhankelijkheid van justitie’. Daar was hij eerder op gezet door het Europees Netwerk van Hoge Raden van Justitie (ENCJ). Door hem in Appendix F te klasseren, maakte het ENCJ van Nolf een van de 10 voorbeelden van risico’s die ‘de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht bedreigen’. Jan Nolf staat bekend om zijn erg kritische beschouwingen over het reilen en zeilen binnen Justitie.

Nolf kreeg zelf bericht dat hij van de lijst is geschrapt, zegt hij aan Knack.be: het appendix F werd ingetrokken en in een nieuwe versie van het rapport wordt niet meer gesproken over de zwarte lijst. ‘De Europese Hoge Raad voor de Justitie is wel erg haastig aan de appendix geopereerd.’

‘Zelfs een opiniestuk wordt als een gevaar aanzien’

Nolf heeft er vragen bij dat een internationaal goedgekeurd rapport inderhaast is bijgestuurd. ‘Dat is op zich goed nieuws, ware het niet dat de overblijvende passages van datzelfde rapport nog altijd de druk van de media gevaarlijker vinden dan die van politiek of corruptie. Het probleem is integendeel net de ontoelaatbare druk van bepaalde kringen binnen justitie op de pers. Kijk maar naar de in beroep hangende veroordeling van De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet op verzoek van de echtgenote van procureur-generaal Yves Liégeois. Dat bewijst dat ook een louter opiniestuk als een gevaar aanzien wordt.’

Het is volgens Nolf bovendien opmerkelijk dat zijn kritiek op ‘de talrijke onwettelijkheden en dysfuncties inde Belgische Hoge Raad voor de Justitie ook nu niet tegengesproken’ worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content