Dat heeft Boek.be, de vakvereniging van boekverkopers, -uitgevers en -importeurs, meegedeeld. De belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen werd donderdagavond in de Koninklijke Vlaamse Schouwberg (KVS) in Brussel uitgereikt. De Nederlandse schrijver ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs van de honderdkoppige lezersjury gaat naar "Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans, de enige genomineerde Belg, die 2.500 euro en een pen van Montblanc krijgt.

'Boek dat inslaat als een bom'

'De republiek' (uitgeverij Prometheus) is de tweede roman van de jonge Nederlander Joost de Vries (31), na zijn debuut 'Clausewitz' in 2010. Zijn debuutroman leverde hem links en rechts al vergelijkingen op met Harry Mulisch. De Vries studeerde journalistiek en geschiedenis en schrijft recensies voor het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer.

De vakjury van de Gouden Boekenuil noemt 'De republiek' in haar juryverslag "een boek dat inslaat als een bom". Het onverwachts overlijden van een filosoof en professor in de Hitlerstudies is de motor van de roman, hoofdpersonage is diens ontheemd achterblijvende rechterhand. "Het boek thematiseert de verwarring van dit tijdsgewricht, het verkent een nieuwe en verfrissende omgang met schijn en wezen, en dat alles in een uitgepuurde stijl en internationale klasse ademend", aldus nog de vakjury, die werd voorgezeten door Friedl' Lesage en verder bestond uit literatuurkenners Wim Brands, Elsbeth Etty, Vicky Vanhoutte, Bart Vanegeren en Leen Huet.

Oorlogsherinnering

De lezersjury, voorgezeten door Pieter Embrechts, koos voor 'Oorlog en terpentijn' (uitgeverij De Bezige Bij) van Stefan Hertmans (53). Het is een roman over de Eerste Wereldoorlog, die de auteur schreef op basis van de oorlogsherinneringen van zijn grootvader.

De overige genomineerden voor de Gouden Boekenuil waren Jan Brokken ('De vergelding'), Ilja Leonard Pfeijffer ('La superba') en Jamal Ouariachi ('Vertedering'). (Belga/TV)

Dat heeft Boek.be, de vakvereniging van boekverkopers, -uitgevers en -importeurs, meegedeeld. De belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen werd donderdagavond in de Koninklijke Vlaamse Schouwberg (KVS) in Brussel uitgereikt. De Nederlandse schrijver ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs van de honderdkoppige lezersjury gaat naar "Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans, de enige genomineerde Belg, die 2.500 euro en een pen van Montblanc krijgt.'De republiek' (uitgeverij Prometheus) is de tweede roman van de jonge Nederlander Joost de Vries (31), na zijn debuut 'Clausewitz' in 2010. Zijn debuutroman leverde hem links en rechts al vergelijkingen op met Harry Mulisch. De Vries studeerde journalistiek en geschiedenis en schrijft recensies voor het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer.De vakjury van de Gouden Boekenuil noemt 'De republiek' in haar juryverslag "een boek dat inslaat als een bom". Het onverwachts overlijden van een filosoof en professor in de Hitlerstudies is de motor van de roman, hoofdpersonage is diens ontheemd achterblijvende rechterhand. "Het boek thematiseert de verwarring van dit tijdsgewricht, het verkent een nieuwe en verfrissende omgang met schijn en wezen, en dat alles in een uitgepuurde stijl en internationale klasse ademend", aldus nog de vakjury, die werd voorgezeten door Friedl' Lesage en verder bestond uit literatuurkenners Wim Brands, Elsbeth Etty, Vicky Vanhoutte, Bart Vanegeren en Leen Huet.De lezersjury, voorgezeten door Pieter Embrechts, koos voor 'Oorlog en terpentijn' (uitgeverij De Bezige Bij) van Stefan Hertmans (53). Het is een roman over de Eerste Wereldoorlog, die de auteur schreef op basis van de oorlogsherinneringen van zijn grootvader. De overige genomineerden voor de Gouden Boekenuil waren Jan Brokken ('De vergelding'), Ilja Leonard Pfeijffer ('La superba') en Jamal Ouariachi ('Vertedering'). (Belga/TV)