Johannes Paulus II en Johannes XXIII worden heilig verklaard

© Reuters

Het Vaticaan heeft officieel een tweede wonder aan paus Johannes Paulus II toegeschreven. De vroegere Poolse kerkleider kan dus heilig worden verklaard. Paus Johannes XXIII heeft geen tweede wonder nodig om heilig verklaard te worden.

De huidige paus, Franciscus, heeft het noodzakelijke document ondertekend om paus Johannes Paulus II heilig te laten verklaren. Ook voor de heiligverklaring van Johannes XXIII ondertekende de Argentijnse paus het benodigde decreet.

Het tweede mirakel van paus Johannes Paulus II zou bestaan in de genezing van een vrouw in Costa Rica die een verwonding aan de hersenen had opgelopen. Ze genas onverklaarbaar op 1 mei 2011, de dag dat Johannes Paulus II zalig werd verklaard. Het eerste mirakel van Johannes Paulus II was de anders niet te verklaren genezing van een Franse non van de ziekte van Parkinson.

De vorige paus, Benedictus XVI, heeft het proces tot heiligverklaring van zijn Poolse voorganger (uitzonderlijk) snel op gang gebracht. Hij ging daarmee in op de wens van vele gelovigen. Reeds vlak na de dood van Johannes Paulus II weerklonk die wens.

Johannes XXIII

Bijgenaamd de “Goede Paus”, had Johannes XXIII geen tweede wonder nodig om heilig te worden verklaard. Het betreft dat ook een zeldzame beslissing van paus Franciscus. Johannes XXIII wordt dikwijls vergeleken met de Argentijnse paus die meteen na zijn aanstelling populair werd om zijn eenvoud en goedmoedigheid.

Johannes XXIII leidde de rooms-katholieke kerk van 1958 tot 1963, Johannes Paulus II van 1978 tot 2005. Het was Johannes Paulus II die op 3 september 2000 Johannes XXIII zalig heeft verklaard. Het wonder betrof een Italiaanse zuster, die genas van ernstige maagbloedingen, nadat zij een afbeelding van de overleden paus op haar buik had gelegd.

Overigens is het Johannes XXIII die in 1959 het Tweede Vaticaans Concilie heeft bijeengeroepen. Het eindigde vijftig jaar geleden en leidde tot ingrijpende veranderingen binnen de kerk in Rome.

Heiligverklaring in december
Volgens het Italiaanse persbureau Ansa zijn de kardinalen en bisschoppen een heiligverklaring in december genegen. Dan is het Jaar van het Geloof afgelopen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content