Johan Van Overtveldt: ‘Discussie over de taxshift binnen de regering voeren’

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © BELGA

Volgens minister van Financiën Van Overtveldt moet de discussie over de taxshift ‘rustig en sereen’ binnen de regering worden gevoerd.

In het actualiteitsprogramma ‘De Zevende Dag’ toonde de minister van Financiën zich in de eerste plaats verheugd over het goede rapport waarin Europa de Belgische begrotingsinspanningen blijkt te waarderen.

‘Ik ben vooral verheugd dat Europa erkent dat onze structurele inspanningen om de bakens echt te verzetten ook als dusdanig erkent”, aldus Van Overtveldt.

De minister wilde evenwel geen bedrag kleven op de omvang van het bedrag dat zal moeten worden gevrijwaard om de begroting op orde te krijgen.

Taxshift

Van Overtveldt kreeg in het televisieprogramma ook de gelegenheid een en ander te verduidelijken over de taxshift. Uitspraken daarover in De Tijd hadden kwaad bloed gezet bij Kris Peeters, die volgens een woordvoerder ‘furieus’ had gereageerd op het feit dat de minister van Financiën tegen de afspraken in verklaringen over de taxshift had afgelegd in de media.

Van Overtveldt verduidelijkte dat hij in het interview met De Tijd heeft willen aantonen dat er met verschillende parameters rekening moet worden gehouden. Volgens de minister blijft de discussie over de taxshift vaak beperkt tot een verschuiving van arbeid naar vermogen.Ten onrechte, vindt hij: “Ik vind het niet gezond dat het debat over de taxshift steeds weer herleid wordt tot een verschuiving van arbeid naar vermogen. Er is veel meer. “

In het interview met De Tijd had Van Overtveldt gezegd dat de taxshift in de eerste plaats van arbeid naar consumptie zal verschuiven. “Ik heb niet gepleit voor een blanco btw-verhoging”, aldus de minister. Internationale organisaties zoals het IMF of de OESO pleiten in hun rapporten steeds voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar de lasten op consumptie, milieu en vermogen.

Maar wat er uiteindelijk beslist zal worden, liet Van Overtveldt in het midden. ‘Ik ben lid van de regering. Ik heb daar zelf geen uitspraken over te doen’, luidde het. ‘Wij zullen de discussie rustig en sereen binnen de regering voeren”, voegde hij eraan toe. Het is daarbij de bedoeling dat met iedereen rekening zal worden gehouden om uiteindelijk tot een compromis te komen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content