Joachim Coens (CD&V) wil Zwitsers model voor België

Joachim Coens op 17 januari 2021 © Belga Image

CD&V-voorzitter Joachim Coens droomt van een Zwitserland aan de Noordzee: een land waar het beleid vertrekt vanuit de gemeenten.

Coens verrast met een nieuwe visie op ons land, schrijft Het Laatste Nieuws. Dat wil zeggen: beleid van onderuit.

Wat de gemeenten niet kunnen, wordt vervolgens door de gemeenschappen uitgevoerd. Die werken erg zelfstandig en beslissen autonoom over de belastingen. Het federale niveau buigt zich dan enkel nog over de kerntaken – en wat die zijn, wordt beslist door de gemeenschappen.

‘Eerst de gemeente, dan Vlaanderen, dan België: we draaien het systeem helemaal om’, aldus Coens. ‘We breken België niet af, maar we bouwen het van onderuit weer op.’

Andere voorstellen van CD&V die ook door Zwitserland geïnspireerd kunnen zijn: een roterend premierschap en referenda om de burger meer te betrekken.

N-VA: ‘Prettig herkenbaar’

Sander Loones (N-VA) is tevreden met het pleidooi van CD&V-voorzitter Joachim Coens voor een staatsstructuur die vertrekt vanuit de gemeenten en de gemeenschappen. ‘Prettig herkenbaar, zo’n confederale aanpak’, zegt Loones. ‘Goed dat Coens de lijn terug strak trekt en duidelijk kiest voor een confederalisme dat vertrekt van de gemeenschappen, niet de gewesten’, reageert hij.

Hij merkt op dat Coens zich afzet tegen zijn partijgenote en minister van Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden, die eerder pleitte voor een ‘2+2-model’. Tijdens een veelbesproken gastcollege aan de UGent brak Verlinden begin dit jaar een lans voor een België dat bestaat uit een federale staat met een Vlaamse en Waalse deelstaat, aangevuld met Brussel en Ostbelgien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content