Jeugdbewegingen overwegen acties tegen besparingen Vlaamse regering

. © Belga
Trui Engels Journalist Knack.be

De mogelijke besparingen van de nieuwe Vlaamse regering op de subsidies voor sociale organisaties en culturele instellingen leiden tot grote ongerustheid. De jeugdbewegingen denken alvast na over eventuele acties.

Na het uitlekken van de besparingsplannen van de regering Bourgeois I dit weekend neemt de ongerustheid bij verschillende organisaties en verenigingen toe. De jeugdbewegingen vrezen dat het lidgeld nog meer naar omhoog zal moeten nadat de vorige regering ook al beknibbelde.

Gedreven door ondernemend Vlaanderen

Voor Lander Piccart van de Vlaamse Jeugdraad is het duidelijk dat het beleid van de nieuwe regering gedreven wordt door ondernemend Vlaanderen. De jeugd en het verenigingsleven blijven in de kou staan, zegt hij in De Morgen.

Het is bijzonder jammer dat de nieuwe regering er niet voor kiest om in de jeugd te investeren, beaamt Leen Van Vaerenbergh, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen. Het lidgeld optrekken is voor haar de laatste optie. Momenteel betaal je 12 euro per jaar. ‘Dat is bewust zo laag, omdat we voor iedereen toegankelijk willen zijn.’

‘We hebben al met de andere jeugdbewegingen gebeld om een eventuele actie te bespreken. Maar er ligt nog niets vast’, zegt Van Vaerenbergh in Het Laatste Nieuws.

Ook KSJ-KSA-VKSJ zegt dat eventuele besparingen zware gevolgen zullen hebben. ‘En daar zal dan hoogstwaarschijnlijk de dienstverlening onder lijden. Aan het lidgeld willen wij niet komen’, klinkt het.

Aanslag op sociale weefsel van onze samenleving

Eerder reageerde Ingrid Lieten, Vlaams parlementslid voor SP.A en oud-minister, ook al scherp op de cijfers van de bezuinigingsoperatie van de nieuwe Vlaamse regering. Lieten vreest dat het verenigingsleven het de komende vijf jaar met 1 miljard euro minder subsidies zal moeten stellen. ‘Allerhande jeugd-, sport- en culturele verenigingen reageren verbijsterd op de cijfers die uitlekten en gelijk hebben ze’, reageert ze. ‘Dit is niet minder dan een aanslag op het sociale weefsel van onze samenleving.’

Chiro, scouts, toneelgezelschappen, sportverenigingen. Ze zullen hun prijzen voor activiteiten moeten verhogen als ze hun voortbestaan niet in het gedrang willen brengen, aldus Lieten. ‘Gezinnen worden zo gedwongen keuzes te maken. Niet alleen de kinderopvang, het onderwijs of het busabonnement van de kinderen worden duurder, ook het lidgeld van de scouts of de lokale voetbalclub wordt dat. Wat gaan al die mama’s en papa’s zeggen? ‘Sorry jongen, dit jaar kun je niet op kamp, want je busabonnement kostte al te veel’?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content