Japanse industriereus stapt in Vlaamse zeewindparken

© Imageglobe/Karl Van Ginderdeuren

Het Japanse conglomeraat Sumitomo investeert meer dan 100 miljoen euro in Belwind en Northwind. Dat kan de uitbouw van windenergie op de Noordzee versnellen.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo op basis van meerdere bronnen. Belwind en Northwind zijn de Belgische offshorewindmolenparken van de supermarktketen Colruyt en van de gelijknamige familie.

Nieuwe cash om te investeren

Concreet verkoopt Parkwind, de Colruyt-verankeringsholding boven de twee offshoreparken, participaties aan Sumitomo. Zo worden de Japanners een gelijkwaardige partner in Belwind en Northwind. Het is ook de bedoeling dat de andere Parkwind-partners – Rabo en Meewind bij Belwind, Aspiravi bij Northwind – aan boord blijven.

De operatie betekent in geen geval dat Colruyt, een pionier in groene energie, uit de sector stapt, luidt het. Dankzij de gedeeltelijke verkoop krijgt Parkwind net tientallen miljoenen euro’s cash binnen om verder te investeren. De bouw van offshorewindparken is bijzonder kapitaalintensief en kost snel honderden miljoenen euro’s.

Fukushima

Sinds de kernramp in Fukushima in 2011 investeren Japanse bedrijven fors in hernieuwbare energie in het buitenland, onder mee om toegang te krijgen tot de Europese knowhow. Via Parkwind is Colruyt de grootste investeerder in Belgische windenergie op zee. De supermarktketen investeerde al ruim 120 miljoen euro in offshoreparken.

Sumitomo is in België ook al actief in chemie, vastgoed en tandwielkasten (Hansen Industrial Transmissions). De multinational heeft ook een uitgebreide energietak. Het bezit windmolenparken op land in de Verenigde Staten en in Zuid-Afrika. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content