Jan Jambon (N-VA): ‘We gaan de fusie van de Brusselse politiezones niet verplichten’

© BELGA

De N-VA is niet van plan om van de fusie van de Brusselse politiezones een regeringszaak te maken, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

De N-VA gaat van de fusie van de Brusselse politiezones geen regeringszaak maken. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan de krant De Zondag. “Het regeerakkoord is duidelijk”, aldus de minister.

“We openen geen communautaire dossiers en we gaan de fusies van politiezones aanmoedigen, maar niet verplichten. Wij houden ons daaraan.”

Heeft 22 maart de urgentie van die fusie niet aangetoond?

Jambon: Zou je dan die aanslagen vermeden hebben? Ik durf dat niet zeggen. Maar kijk, als morgen alle regeringspartijen licht op groen zetten, dan gaan we daar natuurlijk in mee. Maar ik merk vandaag dat minstens één partij daar niet van overtuigd is, en die kan zich beroepen op het regeerakkoord (doelt op MR, red). Wij gaan dat respecteren. In 2019 kan dat opnieuw op tafel komen. Ik zou wel willen oproepen om dit debat eens door een veiligheidsbril te bekijken, en niet door een communautaire bril. Als het van mij afhangt, mogen wel meer politiezones fusioneren: 189 in een land als België is gewoon te veel.

Zijn wij op 22 maart in een ander land wakker geworden?

Jambon: “Dat denk ik niet. De eerste wake-up call was al een goed jaar voordien, Charlie Hebdo. Veiligheid was al een grote prioriteit voor deze regering.”

De samenleving is wel licht ontvlambaar geworden. Elk woord kan een storm veroorzaken, zelfs ‘significant’ zoals u weet.

Jambon: Dat was voordien ook al zo. Dat zinnen uit hun context getrokken worden, is eigen aan de politiek. Als ik over dansende moslims spreek, bedoel ik niet letterlijk dat ze de chachacha aan het doen zijn, hè. Maar goed, ik merk ook dat de Dorpsstraat vaak helemaal anders reageert dan dat kleine kringetje van politici en opiniemakers.

Twee op drie moslims in West-Europa stellen de Koran boven de wet, blijkt uit onderzoek van Ruud Koopmans. Wat denkt u dan?

Jambon: Dat dat significant is. (lacht) Nee serieus, dat is iets om ernstig over na te denken. Dat is geen goede evolutie.

De N-VA-vicepremier zegt in het interview met De Zondag voorts dat een begrotingsevenwicht in 2018 het doel van de huidige regering moet blijven.

(Paul Cobbaert/De Zondag)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content