Jan Briers: ‘Pijnlijk dat Oost-Vlaanderen nog geen gouverneur heeft’

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers gaat op 1 november met pensioen. © Belga

Voormalig gouverneur Jan Briers vindt het ‘pijnlijk’ dat Oost-Vlaanderen nog steeds geen gouverneur heeft. ‘De Oost-Vlamingen betalen – na Antwerpen – het meeste belastingen in België’, zegt Briers. ‘Ze hebben het recht goed bestuurd te worden.’

Briers roept Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op om zijn ministers op één lijn krijgen en de beste kandidaat selecteren. Dat heeft voor Briers met meer te maken dan punten, zoals Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) argumenteert voor de kandidatuur van Wim Leerman. Die kwam als beste uit een selectieprocedure. Een geschikte gouverneur moet ook goede banden hebben met de betrokken regeringspartijen, vindt Briers.

Hij betreurt dat de resultaten van de selectieprocedure gelekt en gepubliceerd zijn. Om die reden trok de kandidaat van Open VLD, Carina Van Cauter, zich terug. Toch heeft dat niet voor een doorbraak gezorgd en werd de zaak vrijdag tevergeefs opnieuw geagendeerd op de ministerraad. ‘Mevrouw Homans en mevrouw Rutten moeten eens een goed gesprek hebben’, aldus Briers. Hij waarschuwt voor de stuurloosheid in enkele miljoenenprojecten, zoals de Oosterweelverbinding, indien niet snel een nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur wordt aangesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content