Jambon: ‘Het worden nog zware tijden, hele zware’

Jan Jambon © Belga

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft woensdag in het Vlaams Parlement opgeroepen tot een ‘gecoördineerd crisisbeleid’ om de Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Het is daarbij volgens hem nodig om ‘de klassieke lijnen tussen meerderheid en oppositie te overstijgen’. Want het worden nog ‘zware tijden, hele zware’, niet alleen voor de Oekraïense bevolking. ‘Het worden ook voor ons moeilijke weken en maanden’.

Het Vlaams Parlement organiseert woensdag een actualiteitsdebat over de oorlog in Oekraïne. Minister-president Jan Jambon opende het debat met een statement waarin hij de Russische inval streng veroordeelde en bestempelde als een ‘absolute schande’. Waarop op alle banken applaus volgde.

De oorlog heeft een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht. Meer dan twee miljoen Oekraïners hebben intussen hun land verlaten. Hoeveel vluchtelingen er precies naar Vlaanderen zullen komen, is volgens Jambon voorlopig nog onduidelijk. Maar omdat de vluchtelingen automatisch bescherming krijgen en geen asiel moeten aanvragen zal de ‘doorstroming naar de steden en gemeenten onmiddellijk en massaal zijn’.

Moeilijke weken en maanden

Volgens Jambon zullen er ook ‘ruime collectieve voorzieningen nodig zijn’ om de vluchtelingen onderdak te geven. De Vlaamse regeringsleider dringt ook aan op een ‘gecoördineerd crisisbeleid op alle niveaus’. De Vlaamse regering heeft daarvoor ook een eigen taskforce opgericht.

De uitdagingen zijn zo groot dat de minister-president een weinig rooskleurig beeld schetst. Zo wordt het niet alleen een uitdaging om de vluchtelingen op te vangen en wegwijs te maken in de samenleving. ‘We moeten er ook voor zorgen dat de instroom kan verlopen zonder dat er te veel spanningen in onze samenleving ontstaan. Soms zal ons geduld op de proef gesteld worden’, aldus Jambon.

Volgens hem worden het nog ‘zware tijden, hele zware’. ‘Voor het Oekraïense volk en voor de Oekraïense vluchtelingen in de eerste plaats. Maar het worden ook voor ons moeilijke weken en maanden’, aldus Jambon.

Bart Somers: ‘Vrees dat wat op ons afkomt, enorm zal zijn’

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers doet een oproep om de krachten te bundelen om de Oekraïense vluchtelingencrisis op te vangen. ‘We weten niet wat er op ons afkomt, maar ik vrees dat het enorm zal zijn’, zo zei Somers woensdag in het Vlaams Parlement. Volgens Somers zijn er momenteel 16.000 opvangplaatsen beschikbaar in Vlaanderen en worden er nu zowat 2.000 Oekraïners opgevangen. ‘Maar misschien gaan het er tienduizend of tienduizenden worden’, aldus Somers.

Hoe zal Vlaanderen het hoofd bieden aan de vluchtelingenstroom uit Oekraïne? Dat was woensdag de centrale vraag tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De oorlog in Oekraïne heeft een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht. Hoeveel vluchtelingen er precies naar Vlaanderen zullen komen, is volgens Vlaams minister-president Jan Jambon voorlopig nog onduidelijk.

Maar omdat de vluchtelingen automatisch bescherming krijgen en geen asiel moeten aanvragen zal de ‘doorstroming naar de steden en gemeenten onmiddellijk en massaal zijn’. De betrokken vluchtelingen hebben vanaf dag één recht op verblijf, werk, onderwijs en gezinstoelages. Dat stelt Vlaanderen voor een berg uitdagingen en vragen. De Vlaamse regering heeft nog niet op al die vragen een antwoord.

Een van de grootste uitdagingen is huisvesting. Op alle niveaus groeit de vraag naar collectieve opvangvoorzieningen. Daarnaast hebben er zich volgens minister Somers ook al 16.000 Vlamingen aangemeld op mensen thuis op te vangen. Om de kwaliteit van die thuisopvang te garanderen, is het volgens de Open Vld-miniser wel nodig dat de burgemeestes de lijsten krijgen van die opvang bij particulieren.

Ook volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele moet in de eerste plaats gekeken worden naar collectieve opvangmogelijkheden ‘zoals leegstaande woonzorgcentra, kloostergebouwen en sporthallen’. Maar de bijkomende moeilijkheid is dat de gevluchte Oekraïners met hun statuut zelf kunnen kiezen waar ze verblijven. Collectieve opvangcentra zijn dan misschien niet de meest aantrekkelijke optie.

Ondanks de aanslepende crisis en druk op de woningmarkt wil de N-VA-minister daarom ook zoeken naar andere opties. Zo wil hij bijvoorbeeld de woonkwaliteitseisen tijdelijk versoepelen, zonder te beknibbelen op de veiligheid.

De betrokken vluchtelingen zijn niet verplicht een inburgeringscursus te volgen. Maar volgens minister Somers zal er hen wel een ‘aanbod’ gedaan worden, bijvoorbeeld een versnelde cursus Maatschappelijke Integratie en Nederlands.

Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) bereidt ook de VDAB zich voor, maar moeten de vluchtelingen eerst de tijd krijgen om ‘op adem te komen’. ‘Het gaat vooral om vrouwen en kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog. We moeten hen eerst de kans geven op adem te komen, huisvesting te zoeken, eventueel onderwijs voor hun kinderen en psychologische begeleiding’, aldus Crevits.

Partner Content