‘IS-sympathisant liep stage op hoofdzetel politie’

Politiebaas Catherine De Bolle © BELGA

De federale politie heeft een stagiair in de hoofdzetel in Brussel op non-actief gezet omdat hij op zijn Facebookprofiel sympathiseerde met Islamitische Staat. Op dat moment had hij al twee dagen toegang tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Bilal E.B. (22), een student infomatica uit Elsene, maakte begin februari tijdens zijn kijkstage in de nieuwe hoofdzetel van de federale politie een hele reeks foto’s van zijn zwaar bewaakte werkplek. Volgens zijn collega’s stelde hij ook “ongezond veel vragen” over de wapens in het politiegebouw. Hij wilde weten waartegen de beschermingsvesten precies bestand waren.

Eén keer probeerde de Belg van Marokkaanse origine zelfs binnen te geraken in het bureau van politiebaas Catherine De Bolle “om met haar op de foto te gaan”.

Hij kreeg toegang tot de gegevens van de verbindingsofficieren. “Niet alleen hun eigen geheime adressen, gsm-nummers en e-mails, maar ook die van hun partners en medewerkers”, aldus Het Laatste Nieuws.

Gert Cockx van politievakbond NSPV klaagt in de krant over de gebrekkige screening. “Dit incident toont aan dat een onvolledige check een rechtstreeks gevaar kan betekenen voor politiemensen en hun naaste familie.”

De federale politie zegt dat er geen bewijs gevonden is dat Bilal E.B. de vertrouwelijke gegevens van topmensen kopieerde.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content