Khalid El Jafoufi

‘Ironie mag blijkbaar geen baard hebben en Mohamed heten’

Khalid El Jafoufi Oprichter van de islamitisch geïnspireerde studentenvereniging Mahara

‘Dat de naam Mohamed boven een ironische tweet staat, veroorzaakt blijkbaar verwarring’, schrijft Khalid El Jafoufi nadat in Antwerpen de politie uitrukte voor een grappig bedoelde tweet. Hij vraagt zich af: ‘Waarom heeft de politie die tweet niet in zijn volledige context geplaatst?’

Het nieuwe Snelle Respons Team (SRT-team) van de Antwerpse politie heeft gisteren de gebouwen van ING ontruimd. De reden: een tweet van een van de daar voor een lezing aanwezige student. We geven de conversatie even mee:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Geen pret dóór Mohamed?

De naam Mohamed (en een foto mét baard!) boven zo’n overduidelijk ironisch bedoelde tweet kon blijkbaar niet anders dan een geldig motief zijn om de ‘explosievenhonden’ eens uit te laten. Nog sneller dan Yves Leterme zijn tweets de wereld in kan sturen, stond er een SRT-troepenmacht ter plaatse die het evenement moest opblazen. Het SRT Antwerpen ontruimde Verviers-gewijs de ING-gebouwen en arresteerde de man die de beruchte tweet de wereld instuurde.

‘Ironie mag blijkbaar geen baard hebben en Mohamed heten’

Vreemd. Ik volg en ken deze Twitteraar al lang. Zijn Twitterpagina loopt over van de ironie. Zijn tweets zijn opfleurend en appelleren aan mijn lachspieren. Een verademing tussen de zeurende politici en sensatiebeluste media die ik volg.

Decontextualisatie

‘De politie kan zoiets toch niet rieken’ hoor ik u al mompelen. Wel, wat de politie op z’n minst had moeten doen is de beruchte tweet in haar volledige context nagaan vooraleer de blauwe bende te lossen. Als het snelle responsieteam louter in het leven is geroepen om het gezond verstand uit te schakelen en zonder verpinken over te gaan tot interventies, dan beland je inderdaad met schaamrode wangen in dergelijke lachwekkende soaps. De beruchte tweet had zelfs Karen&Decoster nooit gehaald. Zij hebben de handen vol aan iets minder ironische tweets van Jan Modaal.

Dat het een storm in een glas water is, hebben ook de fervente Twitteraars begrepen. Alreeds tientallen tweets met de letters W, T en F – een afkorting van een weinig beleefde uitdrukking van verbazing – de revue gepasseerd.

#FreeOuaamari

Om in de ironische sfeer te besluiten, even terug naar het moment waarop de Vlaamse publieke opinie de ironie tot het summum van de expressievrijheid bombardeerde. Nadat mensen omwille van diezelfde ‘ironie’ om het leven werden gebracht zei Vlaanderen met één stem: ‘Wij zijn Charlie’.

De pen was machtiger dan het zwaard. Die pen moest ten allen tijde in bescherming genomen worden – op welke wijze deze zich ook uitdrukt. Welnu, die pen mag kennelijk geen baard of de naam ‘Mohamed’ dragen. Want zeg nu zelf, zoiets zou toch net iets te ironisch zijn?

Partner Content