Iraanse wordt eerste vrouw die ‘Nobelprijs voor Wiskunde’ wint

Maryam Mirzakhani tijdens een voordracht. © /

De 37-jarige Iraanse Maryam Mirzakhani wordt de eerste vrouw die een Fields-medaille wint. De Fields-medaille is de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, en wordt ook wel de “Nobelprijs voor Wiskunde” genoemd.

Ze wordt een van vier winnaars, zo maakte het Internationaal Wiskundecongres bekend.

Mirzakhani werd in 1977 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran, won daar alle wiskundeprijzen die er te winnen waren en behaalde haar doctoraat in 2004 aan de universiteit van Harvard. Tegenwoordig is ze professor aan de universiteit van Stanford in Californië.

Behalve Mirzakhani wonnen ook nog de Fransman Artur Avila, de Amerikaan Manjul Bhargava en de Oostenrijker Martin Hairer. De Fields-medailles worden sinds 1936 om de vier jaar aan maximaal vier wiskundigen uitgereikt.

Met de prijs is een bedrag van 15.000 Canadese dollars gemoeid (ongeveer 10.000 euro).

Volgens de krant Le Monde hebben tot dusver 52 mannen van minder dan 40 jaar de prijs gewonnen.

Waarom pas nu een vrouw? Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de topregionen van de wiskundestudies, en bovendien werkt volgens sommigen de leeftijdsgrens voor de prijs (40 jaar dus) tgen vrouwen, die dikwijls pas na hun veertigste hun draai vinden.

Mirzakhani is gespecialiseerd in hyperbolische geometrie en oppervlaktedynamiek, en werkt met begrippen als “vertaald oppervlak”. Recent verricht ze onderzoek dat met biljartballen en hun traject te maken heeft.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content