Intern verslag: tekenen van radicalisering bij kleuters

© Belga

In een school in Ronse slaan de leraren alarm omdat zelfs kleuters er al onder invloed lijken te staan van een extremistische stroming binnen de islam.

Dat staat in een intern verslag dat Het Laatste Nieuws kon inkijken en dat slaat op het afgelopen schooljaar.

Scholen werken hard aan de strijd tegen radicalisering. Het ‘Netwerk Islamexperts’ opende sinds de start van het project in 2016 al 481 dossiers voor scholen die met vragen en problemen zaten. Maar het is de eerste keer dat er bij kinderen op zo’n jonge leeftijd al tekenen opduiken van beginnende radicalisering. Het intern verslag van de kleuterschool in Ronse beschrijft problematisch gedrag van kinderen. ‘Arabische verzen uit de Koran citeren tijdens de speeltijd. Niet naar school komen omdat onze schoolvisie niet past binnen de geloofsovertuiging. Op vrijdag niet naar school komen om godsdienstige redenen. Een kleuter heeft al een vriend in Marokko waar ze later mee zal trouwen. Een meisje weigert om een jongen een hand te geven en om naast een jongen in de rij te staan.’

Maar in het verslag gaat het ook over ‘moordbedreigingen door een kind uitgesproken aan “ongelovigen”‘ en ‘andere kinderen “varkens” noemen en met de vinger aan de keel bewegingen maken’.

Ouders, aldus het verslag, steunen hun kind en lachen het probleem weg.

Partner Content