In kaart: het Vlaamse politieke twitterlandschap

© Kristof Boghe

Met deze kaart ziet u in detail de verhoudingen tussen de voornaamste Vlaamse politici op Twitter.

De visualisatie brengt de accounts van 251 politici en 7 partijen in beeld. Standaard stoot elke node (twitteraccount) elkaar af, maar naarmate nodes elkaar vermelden, worden ze weer naar elkaar toegetrokken.

Belangrijk om te weten

  • Politici die vaak worden vermeld worden groter weergegeven. Wie vaak wordt vermeld staat eerder in het midden, wie veel vermeldingen doet maar er in verhouding weinig ontvangt, staat meer naar de rand.
  • De onderlingen verhoudingen zijn enkel op basis van de 258 accounts en houden geen rekening met retweets.
  • Links, rechts, boven of onder heeft geen enkele betekenis.
  • De kleur op de kaart staat deels los van de partijkleur. N-VA’ers zijn doorgaans lichtgeel. Groene politici zijn doorgaans lichtgroen en Open VLD’ers zijn lichtblauw. Maar CD&V is donkergeel, sp.a is oranje, Vlaams Belang is grijs en PvdA is Paars.
  • De kleur van een individu wordt niet bepaald op basis van de partijkaart, wel naarmate hij of zij bij een bepaalde cluster (bijvoorbeeld die van CD&V) hoort volgens het algoritme. Zo is bijvoorbeeld het bolletje van Sven Gatz (Open VLD) lichtgeel. Dat komt omdat hij vaak(er) tweet met/over politici in de lichtgele cluster. Omgekeerd hoort Siegfried Bracke nog wel tot de cluster van N-VA, maar omdat hij vaak tweet met sp.a’ers wordt zijn bolletje aangetrokken tot de oranje cluster van die partij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content