‘In 2012 meer dan 8 verkrachtingen per dag in België’

Taboe rond verkrachting blijft bestaan © Belga

De Vrouwenraad en de Conseil des Femmes francophones de Belgique vragen om een mentaliteitswijzing rond verkrachting.

Honderd vrouwen hebben een choreografie uitgevoerd in Brussel voor een mentaliteitswijziging rond verkrachting. De stoet van het Centraal Station naar het Justitiepaleis was meteen ook de aftrap van de campagne “Ik zwijg niet meer” van de Vrouwenraad en de Conseil des Femmes francophones de Belgique.

Mentaliteitswijziging

Met bewegingen waarbij de honderd vrouwen samen een reusachtige bloem vormden, werd de campagne “Ik zwijg niet meer” gelanceerd aan het Centraal Station in Brussel. In een stoet van schaamte en stilte liep de lange rij vrouwen daarna in een witte sweater met kap door Brussel. De choreografie werd gecreëerd door Charlotte Vanden Eynde en roept op tot een mentaliteitswijziging over verkrachting.

De campagne moet de mentaliteit rond verkrachting veranderen bij zowel justitie, politie en hulpverlening als bij vrouwen zelf. “In 2012 waren er meer dan acht verkrachtingen per dag in ons land”, klinkt het bij de organisatie. “En toch blijft dat geweld grotendeels onder de radar, want uit onderzoek blijkt dat negen op de tien slachtoffers geen aangifte doet.”

Taboe

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen zwijgen over verkrachting, bijvoorbeeld omdat het nog steeds een taboe is of omdat het een te groot trauma is. De Vrouwenraad wil de stilte doorbreken door betere opvang, meer steun en begrip en gerechtigdheid. Slachtoffers van verkrachting kunnen op de website www.ikzwijgnietmeer.be anoniem hun verhaal doen om de stilte te doorbreken. Ze worden er ook doorverwezen naar hulpverleners. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content