Louis Ide (N-VA)

‘Ik kijk naar het voetbal omdat ik het een mooi spelletje vind. Aan al de rest heb ik geen boodschap’

Louis Ide (N-VA) Algemeen Secretaris van N-VA en arts.

‘Niemand ontsnapt deze dagen aan het voetbal’, schrijft Louis Ide (N-VA). Hij volgt de wedstrijden van de Rode Duivels, maar heeft het niet zo voor de randfenomenen en andere neveneffecten van het EK in Frankrijk.

Niemand ontsnapt aan het voetbal. Ook degenen die beweren dat het hen geen fluit interesseert, ondergaan nederig de willen en grillen van Koning Voetbal. Zelfs iets heiligs, zoals het zenduur van Thuis, moet ervoor wijken. De Thuiskijkers, normaal gezien een sterk machtsblok in televisieland, worden met gemak opzij geblazen door de voetbalgoden en moeten maar beroep doen op ‘net gemist’, als ze zich zoals gewoonlijk om 20u10 voor de buis zetten.

‘Ik kijk naar het voetbal omdat ik het een mooi spelletje vind. Aan al de rest heb ik geen boodschap’

Voetbal domineert het voorpaginanieuws, is aanwezig op de overige pagina’s en beschikt dan nog eens over zijn eigen katern. De grote winnaar van dit alles ken ik nu al: Jupiler. Te zien aan het aantal vlaggen dat uithangt, doen ze daar gouden zaken. Wellicht betaalt Anheuser-Busch Inbev geen belasting op de winst die ze nu maken, maar daar horen we de linkse goegemeente even niet over klagen, want we zijn toch allemaal #tousensemble. Als het voor de goede zaak is (of voor de eigen zaak) dan geldt ‘eerlijk is beter’ blijkbaar niet. Als ze kampioen spelen is het fiscaal interessante regime van de voetballers geen probleem. Ook over de Panama-weddes spreken we liever niet, want het zijn nu eenmaal onze favoriete one percenters. Zouden er voetballers belegd hebben bij Optima?

Gelukkig brengt het EK niets dan goed nieuws. Knack-journaliste Ann Peuteman ziet vele voordelen: de vergaderingen verlopen plots sneller en efficiënter, er zijn minder files, enzovoort. En dit alles dankzij de UEFA. En de corruptie en wanpraktijken binnen die organisatie? Die laten we even buiten beschouwing. Als ze er al zouden zijn, dan merken we er toch niets van. Het feest gaat steeds maar door.

Ook de Engelse en Russische supporters hadden het duidelijk naar hun zin. Een duister aspect van het voetbal is weer opgestaan uit de doden. Maar ik zag ook mooie zaken. Welshmen die hun nationale ploeg met hun nationale hymne naar de overwinning zongen. In de woorden van sterspeler Gareth Bale: “It was a memorable and historic day for my country.” Benieuwd wat Dave Sinardet daarop te zeggen zou hebben.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook de politiek kan de dans dus niet ontspringen en wordt meegesleurd in de voetbalgekte. Linda De Win voelde woensdag Jan Peumans aan de tand over vlaggetjes in het restaurant van het Vlaams parlement. Het werd het politieke item van de dag en het zorgde er zelfs voor dat de liberalen aan het vendelzwaaien sloegen in het parlement. Iedereen mag wel eens zot doen, niet? Neen, niet voor de Sinardets van deze wereld die meer aandacht hebben voor de relatie tussen de N-VA en de rode duivels dan voor de schuldgraad die voor het eerst sinds 2008 weer aan het dalen is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In het ziekenhuis waar ik werk, is de doktersparking wat leger dezer dagen en op de spoedafdeling is het ongewoon rustig (zeker als de duivels spelen). Misschien maakt voetbal mensen gezond? Of doet voetbal de zorgvraag dalen? Iets wat we dringend moeten onderzoeken.

‘De Wilmots van dienst’

Maak je geen zorgen, het kan nog erger. Toen ik stage liep in Nederland en de WK-gekte toesloeg, kleurde heel het operatiekwartier oranje! Ook de chirurgische mutsen en maskers waren… inderdaad: Oranje!

Voetbal: de belangrijkste bijzaak in de wereld. Zoveel is duidelijk. Op de radio hoor ik dat de Russen klop krijgen van de Slovaken. Figuurlijk dan. ‘De wereld vandaag’, het actua programma op Radio 1, heeft plaats gemaakt voor voetbalprogramma ‘Studio France’. Ik denk dat ik even ga kijken naar de Slovaken. Wie weet komen die nog Tsjechië tegen. Of komen we, met deze retorische vraag, nu teveel in politiek vaarwater?

En ja, ik geef het toe, ik zat ook voor de buis tegen Italië. En ja, ook ik was thuis ‘de Wilmots van dienst’. En ja, straks ga ik kijken tegen Ierland. Gewoon omdat ik het dikwijls een mooi spelletje vind, geestig ook. Aan al de rest heb ik geen boodschap. Mag dat?

Partner Content