‘Ik heb mensen liefst in kleine dosissen’ (Fientje Moerman)

Oud-minister Fientje Moerman over de dingen die ze nooit (meer) zou doen. Het eerste is: te veel vertrouwen hebben in andere mensen.

Ooit was Fientje Moerman de leading lady van de Vlaamse liberalen, en dat was niet altijd even makkelijk in een partij waar destijds wel erg veel testosteron door vloeide. Ze schopte het uiteindelijk tot minister, viceminister-president zelfs. Maar in 2007 ging het mis. Ze struikelde over een niet al te koosjer contract tussen haar kabinet en een consultancybedrijf en nam ontslag uit de Vlaams regering.

‘De zaak die tot mijn aftreden als minister heeft geleid, was een moeilijke episode’, zegt Vlaams Parlementslid Fientje Moerman (Open VLD). ‘Ik heb toen beslist om mijn verantwoordelijkheid op te nemen en daar heb ik nooit second thoughts over gehad. Wel heb ik daardoor geleerd dat je voorzichtig moet zijn wie je vertrouwt. Meer nog: ik ben toen mijn geloof in de maakbaarheid van de mens verloren.

Vroeger dacht ik dat de Duisters een verwerpelijk volk waren, louter op basis van wat er in de Tweede Wereldoorlog was gebeurd. Tijdens de volkerenmoord in Rwanda dacht ik dan weer dat het Afrikanen waren die tot zulke vreselijke dingen in staat waren. Het ging nog altijd om een duidelijk afgelijnde groep. Maar hoe kon ik de gruweldaden in ex-Joegoslavië verklaren? Dat waren toch mensen zoals wij? Op een bepaald moment ben ik dus gaan inzien dat niet bepaalde groepen zulke erge dingen kunnen doen maar de hele mensheid. Vandaar dat ik me het best voel in streken met weinig mensen. Ik heb mensen wel graag, maar het liefst niet te lang en vooral in kleine dosissen.’ (AP/JG)

De andere dingen die Fientje Moerman nooit (meer) zou doen, leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content