‘Ik heb geen alcoholprobleem’ (Jean-Claude Juncker)

© REUTERS

De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker reageert kort maar krachtig op de uitlatingen van de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat Juncker een verstokte roker en drinker is.

Dijsselbloem maakte tijdens het televisieprogramma Knevel & Van den Brink (Nederland 1) een markante opmerking over de Luxemburger, zijn voorganger als voorzitter van de Eurogroep. ‘Jean-Claude Juncker was een verstokt roker – en drinker overigens’, verklapte Dijsselbloem.

Afrekening

Op de Luxemburgse website L’essentiel reageert Juncker kort maar krachtig: ‘Ik heb geen alcoholprobleem. En ik wil verder niet ingaan op de uitspraken van Dijsselbloem.’ Insiders beschouwen de giftige opmerking van Dijsselbloem als een afrekening. Dat beide heren het niet goed met elkaar kunnen vinden, is een publiek geheim. Juncker was het bijvoorbeeld niet eens met hoe Dijsselbloem de eurocrisis aanpakte.

Dijsselbloem nam in januari 2013 het roer over van Juncker, die sinds 2005 de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone leidde. Gevraagd of het klopt dat hij zijn collega’s verboden heeft om nog langer te roken en te drinken aan de vergadertafel, antwoordde Dijsselbloem dat hij dat niet heeft moeten doen omdat ‘dat al zo was’. ‘Alleen de vorige voorzitter trok zich daar zelf niets van aan’, voegde hij eraan toe. ‘Met zijn vertrek is de sfeer een stuk calvinistischer geworden’, lachte hij op de televisie.

‘Alles heeft een einde, behalve een worst…’

De Luxemburgse oud-premier staat algemeen bekend als een levensgenieter. Het is opvallend dat Dijsselbloem nu ook ‘on the record’ het drank- en tabaksgebruik van Juncker aan de kaak stelt. De Nederlander zei wel dat hij het nog niet heeft meegemaakt dat een lid van de Eurogroep niet meer functioneerde – dus ook Juncker niet tijdens de twee maanden dat Dijsselbloem nog als gewoon minister mee aanschoof.

Dat Juncker een kleurrijk figuur is, staat buiten kijf. Zo nam hij afscheid van de Eurogroep met de welgemikte opmerking dat alles een einde heeft, ‘behalve een worst, die heeft er twee’. Momenteel is hij kandidaat om het uithangbord van de christendemocraten en conservatieven van de EVP te worden tijdens de Europese verkiezingen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content