IJzerwake: ‘Ook zonder PS in federale regering blijven transfers naar Wallonië oplopen’

© belga

Sprekers op de 14de IJzerwake in Steenstrate blijven de geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië als één van de belangrijkste pijnpunten in de Belgische constructie beschouwen. Ook met de N-VA en zonder de PS in de regering.

De IJzerwake lokte dit jaar zo’n 4.000 mensen, een 500-tal minder dan vorig jaar, ondanks het goede weer.

‘Niet gebonden aan de N-VA’

Volgens voorzitter Wim De Wit is de IJzerwake alvast niet gebonden door de regeerakkoorden die de N-VA heeft ondertekend. De Wit nam daarbij N-VA-minister Jan Jambon op de korrel, die stelde dat ‘de transfers ons niet interesseren en slechts een politiek marketingsinstrument zijn’. “Belangrijke maatschappelijke noden geraken in Vlaanderen niet opgelost bij gebrek aan financiële middelen en dat terwijl een ongecontroleerde geldstroom plaatsvindt tot 16 miljard euro per jaar”, voldoende om vier Oosterweelverbindingen per jaar te betalen, aldus De Wit.

Volgens De Wit heeft de zesde staatshervorming de geldstroom alleen maar doen toenemen: “Het gaat dus allesbehalve om een administratief schoonheidsfoutje of politieke marketing.”

‘Transfers blijven ook zonder PS oplopen’

Gastspreker, voorzitter Bart De Valck van de Vlaamse Volksbeweging, wees erop dat de transfers naar Wallonië blijven oplopen, ‘ook zonder de PS in de federale regering’. De Franstaligen zijn er volgens hem enkel op uit om geld en grond uit het kwijnende België te halen. “Ook zonder PS in de federale regering kan een francofone minderheid in het federale parlement elke maatregel blokkeren die ogenschijnlijk een Vlaams voordeel zou kunnen opleveren”, aldus De Valk.

Verenigd Europa

Wim De Wit riep de Vlaamse regering op om de plannen voor het nationaal stadion op parking C te verhinderen, ‘een bastion van francofiele uitstraling, een zoveelste aanslag op ons grondgebied en een openlijke vernedering’.

Zolang België bestaat, zal de Vlaamse gemeenschap volgens De Wit niet gerespecteerd worden. De IJzerwake-voorzitter pleitte voor een Verenigd Europa van nieuwe en oude staten, en bij die nieuwe staten hoort Vlaanderen.

De IJzerwake is een Vlaams-nationalistische manifestatie, die sinds 2003 jaarlijks plaatsvindt en ontstaan is als Vlaams-radicale afscheuring van de IJzerbedevaart. De vzw streeft naar zelfbestuur voor Vlaanderen.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content