‘Iedere jonge vrouw op BRT met seksuele intimidatie geconfronteerd’

© Belga

Volgens Paula Sémer kreeg “iedere jonge vrouw” bij de oude NIR en BRT met ongewenste seksuele intimiteiten te maken.

Sémer (87)was in de jaren 50 en 60 de leading lady van de openbare omroep. Sémer werd geïnterviewd op de vrt-radio naar aanleiding van de beschuldiging dat Jos Ghysen voormalig omroepster Ireen Houben jarenlang zou hebben misbruikt.

Sémer ging uitgebreid op het thema in, maar wilde niemand bij naam noemen. “Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten kwamen voor op de toenmalige BRT. Ik denk dat iedere jonge vrouw die er begon te werken, ermee geconfronteerd is geweest, wat er nu ook allemaal gezegd wordt”, getuigde Sémer. “Je leerde daarmee leven. En dat vond ik zo erg.”

‘Je moet je maar verweren’

Volgens de voormalige actrice, omroepster en tv-producer werden die toestanden als normaal beschouwd. “Er was een mentaliteit van: ‘Je moet je daar maar tegen kunnen verweren’.”

De cultuur van ongewenste seksuele intimiteiten was er een van machtsmisbruik, zei Sémer. Gevraagd of de toenmalige directie op de hoogte was, antwoordde ze: “Ik denk het wel”.

Ze waarschuwde er nog voor dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen grensoverschrijdend seksueel gedrag en heuse seksuele relaties die mensen met elkaar hadden. “Ik vind het ongepast dat we die zaken door elkaar mengen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content