Houterige prins wordt ontspannen koning: 10 hoogtepunten van de troonsbestijging van koning Filip

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De houterige en schuchtere prins Filip wordt een ontspannen en zelfzekere koning Filip. Die boodschap bracht Filip over tijdens zijn intronisatie. De dag verliep tot nu toe rimpelloos en bijna tot op de seconde volgens het boekje. Er was nauwelijks kritiek, er waren geen incidenten. 10 hoogtepunten van deze dag voor koning Filip.

1. De emotionele en menselijke speech van koning Albert

Het eerste hoogtepunt van de dag was zonder twijfel de afscheidsspeech van koning Albert. De koning had een opmerkelijke vermelding voor premier Di Rupo die volgens hem in bijzonder moeilijke omstandigheden een regering moest vormen en nu met succes werkt aan een staatshervorming.

Voor (dan nog) prins Filip was het hoogtepunt van de speech ongetwijfeld het vertrouwen dat zijn vader uitsprak in hem.

‘Filip, je hebt alle kwaliteiten om ons land te dienen in je nieuwe verantwoordelijkheden. Ook in je vrouw Mathilde hebben we alle vertrouwen. Je bent goed voorbereid op je taak.’

2. Het traantje van Paola

De toespraak van koning Albert werd heel emotioneel toen hij zich tot zijn familie richtte en dan vooral toen hij de koningin aansprak. ‘Aan koningin Paola, die mij bestendig heeft gesteund tijdens deze 20 jaar, wens ik eenvoudigweg te zeggen: dank u en een dikke kus.’

Dat lokte bij Paola een traantje uit.

3. De unanieme positieve reacties zonder valse noten

In heel de wereld ligt geen enkel koningshuis zo vaak en zo zwaar onder vuur als het onze. Sinds koning Albert zijn aftreden bekend maakte is er nauwelijks nog kritiek op de monarchie. Koning Albert krijgt lof voor zijn werk en zijn persoonlijkheid. Politici en mensen uit het middenveld zijn ervan overtuigd dat Filip klaar is voor het koningschap.

De omwenteling van eindeloze kritiek naar een uitgesproken positieve sfeer was vandaag totaal. Politici en waarnemers lieten zich in de media de hele dag zonder uitzondering bijzonder lovend uit over de koninklijke familie.

Het Vlaams Belang bleef afwezig en liet zich niet horen. Van N-VA-voorzitter Bart De Wever viel nog geen reactie te noteren. Andere N-VA-ers stelden zich bijzonder bescheiden op.

Vlaams parlementsvoorzitter jan Peumans (N-VA) liet zich tussen neus en lippen ontvallen dat bij hem thuis de Vlaamse leeuw uithangt. Hij had allicht zelf ook niet verwacht dat er al naar Facebook en Twitter moet uitgeweken worden voor iets meer kritiek.

4. ‘Hij kan het niet’ is veranderd in ‘hij is er klaar voor’

Kroonprins Filip is jarenlang achtervolgd door de uitspraak ‘Hij kan het niet’ van voormalig grootmaarschalk Herman Liebaers. Vandaag heeft hij het juk van die uitspraak van zich afgeschud.

Nadat koning Albert zijn aftreden aankondigde, hebben zowel politici als bedrijfsleiders gezegd dat Filip een lange weg heeft afgelegd, dat hij voor ons land uitstekend werk verricht als voorzitter van economische missies in het buitenland en dat er niet meer getwijfeld wordt aan zijn capaciteiten.

De koning zelf sprak zowel in de aankondiging van zijn aftreden als vandaag in zijn afscheidsspeech het volste vertrouwen uit in zijn zoon en diens vrouw.

‘Als hij er nu niet klaar voor is, wanneer dan wel?’ vroegen vanochtend zowel baron Paul Buysse als professor Marc Van den Wijngaert zich af.

5. De eedaflegging van koning Filip

Filip maakte een bijzonder ontspannen en zelfzekere indruk tijdens zijn eedaflegging en de speech die daarop volgde. Hij deed dat goed, zonder haperingen of aarzelingen, veel beter zelfs dan zijn vader die 20 jaar geleden stijf van de zenuwen stond.

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: Filip was in ieder geval klaar voor de intronisatie.

6. Het applaus

Waar de koninklijke familie vandaag ook haar opwachting maakte, overal was er veel en warm applaus. Dat begon al in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en dat is erg uitzonderlijk. Ook bij de troonsafstand van Albert, bij eedaflegging van Filip en tijdens de contacten met het publiek was er telkens een overtuigend en lang applaus.

Het zal de nieuwe koning als muziek in de oren hebben geklonken.

7. Koninklijke familie toont zich erg ontspannen in zeer strak protocol

Deze dag verloopt volgens een scenario dat uitgetekend is tot op de seconde. Op geen enkel moment wordt afgeweken van het protocol. De koninklijke familie liep nooit uit de pas en kwam stipt op tijd op elke afspraak.

Opvallend is dat zowel Filip als de andere leden van het koningshuis er in slagen zich op een bijzonder ontspannen manier door het scenario te werken en geen enkel schoonheidsfoutje maken.

8. Het weer

Als de adviseurs van het paleis bij het KMI te rade waren gegaan voor het plannen van de troonswissel, dan hadden ze geen betere dag kunnen uitkiezen dan vandaag. De stralend zonnige dag bij meer dan 30 graden is er allicht mede verantwoordelijk voor dat er toch een meer dan behoorlijk aantal mensen naar Brussel zijn afgezakt om deze historische dag live mee te maken.

Voor koning Filip is elke uiting van steun van de bevolking mooi meegenomen. De koninklijke familie nam dan ook uitgebreid de tijd om het publiek te groeten.

9. Volledig rimpelloos en incidentloze dag

Deze dag verloopt tot nu toe volledig volgens het uitgeschreven scenario. Er is geen enkel incident geweest, geen enkele schoonheidsfout, niets dat de feestvreugde kan bederven.

Het parlement was voorbereid op ordeverstoorders die tijdens de plechtigheid ‘Vive la republique’ zouden roepen. Dat gebeurde niet.

Een incidentloze eedaflegging was niet alle voorgangers van Filip gegund.

10. Publiek vraagt en krijgt kus

Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun nieuwe functie bezegeld met een kus op het balkon van het paleis. Filip dacht er eerst nog vanaf te komen met een zedige handkus, maar toen het publiek begonnen te roepen om een echte kus, kwam die er toch.

Daarna kwamen ook koning Albert en koning Paola onder luid gejuich op het balkon. Opvallend: na een korte aanmoediging van de afgetreden vorst, begon het publiek de naam van de nu al erg populaire kroonprinses Elisabeth te roepen. Zij verscheen dan ook even later, in het gezelschap van haar broertjes Gabriël en Emmanuel en haar zusje Eléonore. Tot slot kwamen ook koningin Fabiola, prins Laurent, prinses Claire, prinses Astrid en prins Lorenz op het balkon.

Partner Content