Horeca open op 1 mei? Vandenbroucke laat niet in kaarten kijken

Frank Vandenbroucke (Vooruit) © belga

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil niet uitspreken of de horecazaken nu al dan niet zullen mogen heropenen op 1 mei. Over het verbod op niet-essentiële reizen dat geldt tot en met 18 april, zei de minister dat hij ervan uitgaat dat dit niet zal worden verlengd.

Wél komen er controles en sancties voor mensen die bij terugkeer uit een rode zone zich niet laten testen, waarschuwde Vandenbroucke op VTM Nieuws.

Volgende woensdag vindt een nieuw Overlegcomité plaats en dus is de vraag of daar versoepelingen zullen worden aangekondigd. Het aantal coronabesmettingen daalde de voorbije dagen, maar in de ziekenhuizen is het nog altijd alle hens aan dek. Minister Vandenbroucke maakte meteen duidelijk dat dat laatste de belangrijkste graadmeter is om al dan niet te versoepelen. ‘We mogen niet pokeren met de draagkracht van onze ziekenhuizen. Dat brengt de gezondheidszorg voor iedereen in gevaar’, zei hij herhaaldelijk. Momenteel zijn er slechts 114 intensieve bedden vrij in ons land. ‘Dat is nog veel te riskant’, klonk het.

Maar of dit betekent dat de geplande opening van de horecazaken op 1 mei hiermee op de helling komt, zoals ook coronacommissaris Pedro Facon al suggereerde, wilde Vandenbroucke niet expliciet bevestigen. De minister beklemtoonde dat de opening vooral ‘veilig’ zal moeten gebeuren, om te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken.

Het verbod op essentiële reizen naar de Europese Unie eindigt normaal op 19 april, en de minister van Volksgezondheid gaat ervan uit dat dit niet verlengd zal worden, zei hij zondag. ‘Maar er komt wel controle en sancties voor mensen die uit een rode zone terugkeren en zich niet laten testen. Dit zal afdwingbaar zijn’, maakte Vandenbroucke zich sterk.

Ook voor wat het onderwijs na de paasvakantie betreft, gaat Vandenbroucke ervan uit dat er vanaf 19 april weer les wordt gegeven. ”Dat is altijd een topprioriteit geweest. De extra week paasvakantie was eigenlijk een uitzondering’, klonk het. Maar de minister wilde zich niet uitspreken hoe er les zal worden gegeven, met fysieke aanwezigheden in de klas of via afstandsonderwijs. ‘Daar spreek ik mij niet over uit’.

65-plussers

Tot slot ging hij ook nog dieper in op de zogenaamde ‘versoepelingen’ voor mensen die reeds een vaccin gekregen hebben. Vandenbroucke heeft daarover een advies gevraagd. Zondag beklemtoonde hij dat het niet gaat om privileges zoals op café mogen of niet. ‘Het gaat bijvoorbeeld over grootouders die volledig gevaccineerd zijn, mogen zij hun kleinkinderen zien of niet? Of over zorgpersoneel dat gevaccineerd is en aan stervensbegeleiding doet: moeten zij hun mondmasker blijven dragen of niet?’

De minister verwacht ook dat de belofte dat tegen eind deze maand alle 65-plussers een eerste prik van een coronavaccin zullen gekregen hebben, stand houdt. De volgende weken krijgen de vaccinatiecentra steeds meer dosissen geleverd, volgens Vandenbroucke gaat het om ‘een belangrijke stresstest. Maar ik kijk daar optimistisch naar.’

Partner Content