Hoogste dreigingsniveau in Brussel: veiligheidsraad neemt 4 maatregelen

© Belga Image

Het dreigingsniveau in Brussel is verhoogd tot het maximum na aanwijzingen over mogelijke aanslagen met wapens en explosieven in Brussel, gelijkaardig aan die in Parijs. De Nationale Veiligheidsraad neemt vier maatregelen.

Dat heeft premier Charles Michel (MR) aangekondigd na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad in Brussel. In de Veiligheidsraad zetelen de top van de federale regering, de ministers bevoegd voor veiligheidsdepartementen en topmensen van veiligheids- en inlichtingendiensten en justitie.

‘Dergelijke maatregelen nemen is uiteraard geen eenvoudige beslissing, maar we kiezen voor eerlijke communicatie’ lichtte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toe in het VRT-journaal. ‘Als je naar niveau 4 gaat, dan is er iets aan de hand, we moeten daar niet flauw over doen.’

Aanwijzingen

Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse had volgens Michel aanwijzing van aanslagen op til, mogelijk door verschillende mensen op verschillende plaatsen, zoals in Parijs. Als mogelijke doelwitten noemde de premier winkelcentra en winkelstraten, het openbaar vervoer en grote evenementen.

Volgens het federaal parket zijn bij een huiszoeking in de woning van een persoon die vrijdag werd aangehouden in het kader van het dossier rond de aanslagen in Parijs, wapens aangetroffen. Er werden echter geen explosieven of een bommengordel aangetroffen. De huiszoeking zou evenwel geen directe aanleiding zijn voor de verhoogde terreurdreiging.

De Veiligheidsraad nam vier maatregelen

Door de terreurdreiging is ten eerste beslist om het aantal grote evenementen terug te dringen, wat mogelijk moet maken om de beveiligingscapaciteit op te trekken. Organisatoren van evenementen kunnen hierover contact opnemen met het crisiscentrum.

Er komen ten tweede ook maatregelen voor verhoogde veiligheid op het openbaar vervoer. De Brusselse metro ligt stil tot zondagnamiddag, dan zou er een nieuwe evaluatie komen van het OCAD, het orgaan voor de terreurdreiging.

Derde maatregel: de capaciteit voor de inzet van politie en militairen wordt opgetrokken, zeker in Brussel, al blijft er ook voldoende aanwezigheid elders in het land.

Vierde maatregel: voor wie vragen heeft of raadgevingen wil, is er een speciaal nummer (1771) op het crisiscentrum.

Nieuwe analyse

Zondagnamiddag zou er een nieuwe vergadering van de Veilgheidsraad moeten komen, na de nieuwe evaluatie van het OCAD. Michel wil geen commentaar geven op operaties en onderzoeken die aan de gang zijn in ons land, in Frankrijk of elders.

Voor de laatste updates: volg onze live(Belga/KVDA)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content