Hoofddoekendebat MIVB: DéFI dreigt ermee Brusselse regering te verlaten

© belga

Als er vanuit de Brusselse regering geen signaal komt om in te gaan tegen de beslissing van het beheerscomité van de MIVB om geen beroep aan te tekenen tegen een veroordeling wegens discriminatie, dan kan DéFI de regering verlaten. Dat heeft partijvoorzitter François De Smet donderdag gezegd bij Bel RTL.

De regering moet zich buigen over de veroordeling van de MIVB wegens discriminatie op grond van godsdienst en geslacht omdat een vrouw tot twee keer toe niet in dienst werd genomen omdat ze een hoofddoek droeg. Het beheerscomité van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij besliste maandag om tegen die beschikking van de arbeidsrechtbank geen beroep aan te tekenen, maar regeringscommissaris Vincent Riga (Open Vld) trok het dossier naar de regeringstafel.

Het hoofddoekdebat verdeelt de regering van PS, Groen, Ecolo, Open Vld, DéFI en one.brussels (Vooruit), zo bleek donderdag uit het interview met De Smet. ‘Het zijn de bestuurders van de PS, Groen en Ecolo die beslist hebben om geen beroep aan tekenen’, hekelde hij. Volgens hem gaat het nochtans om een beschikking die objectief moeilijk te verdedigen valt omdat ze ‘elke neutraliteitspolitiek gelijkstelt met discriminatie’, citeerde hij advocaat Marc Uyttendaele.

Neutraliteitsprincipe

‘Als we het (binnen de regering, red.) niet eens raken en we de indruk krijgen dat het neutraliteitsprincipe bij de overheidsdiensten niet gerespecteerd wordt, dan dreigen we met de regering in de problemen te komen en zullen wij onze verdere deelname moeten heroverwegen’, zei De Smet. Minister-president Rudi Vervoort (PS) acht de kans in ieder geval klein dat de regeringspartijen een consensus zullen vinden over de kwestie, zo zei hij op La Première.

Het debat over de neutraliteit van openbare diensten wordt volgens hem het best in het parlement gevoerd. Vervoort zei dat, als gevolg van de veroordeling door de rechtbank, de MIVB nu haar arbeidsreglement zou moeten aanpassen.

Partner Content