Honger neemt toe in België

© reuters

Zoals elders in Europa brengt de economische crisis ook in ons land meer honger onder de bevolking

Zoals elders in Europa brengt de economische crisis ook in ons land meer honger onder de bevolking. Dat meldt Het Nieuwsblad op zondag.

Vorig jaar moesten in België ruim 121.000 mensen aankloppen bij de Voedselbanken, wat overeenstemt met 60 tot 70 procent van de totale Belgische voedselbedeling via 600 verenigingen.

‘Triestig record’

‘Een triestig record’, zegt gedelegeerd bestuurder Alfons De Vadder. De Vadder noteert een toename met 4.500 in vergelijking met een jaar eerder, en de sterkste stijging sinds het begin van de crisis in 2008. In vergelijking met 1995 is er zelfs sprake van een verdubbeling.

Zelfstandigen en gepensioneerden

Opmerkelijk is dat voedselhulp niet langer uitsluitend een noodmaatregel voor kansarmen is, maar dat ook kleine zelfstandigen, die in volle crisis failliet gingen, soms een beroep moeten doen op voedselbedeling. Ook de toestroom van gepensioneerden is opvallend. ‘Een fenomeen van de laatste paar jaar. Alles wordt duurder en hun pensioen stijgt niet snel genoeg mee,’ aldus De Vadder.

Drie miljoen Spanjaarden

Behalve in België neemt de armoede ook elders in Europa toe. ‘Sinds 1945 (het einde van de Tweede Wereldoorlog) hebben we in Europa nooit zoveel eten moeten uitdelen als vandaag.’ zegt Yves Daccord van het Europese Rode Kruis. Daccord merkt op dat het Rode Kruis in bepaalde landen voor het eerst meer de focus richt op binnenlandse hulp dan op buitenlandse projecten.’ Ter illustratie: drie miljoen Spanjaarden zijn afhankelijk van voedselpakketten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content