Honduras breekt diplomatieke banden met Taiwan

Mensen houden nationale vlaggen van Honduras en Taiwan vast tijdens een steunbetuiging van de relatie tussen Taiwan en Honduras op de campus van de Nationale Universiteit van Taiwan in Taipei, Taiwan op 25 maart 2023. © Reuters

Honduras heeft zaterdag bekendgemaakt dat het de diplomatieke banden met Taiwan verbreekt. Dat deed het Zuid-Amerikaanse land elf dagen nadat het had beloofd om officiële banden met Peking te vestigen.

De minister van Buitenlandse Zaken, Enrique Reina, “heeft op vraag van de president van de Republiek (Xiomara Castro, red.) de beslissing om de banden te verbreken bekendgemaakt aan Taiwan”, klinkt het in een persbericht. Volgens de verklaring erkent Honduras enkel de overheid van China als “de enige legitieme overheid die volledig China vertegenwoordigt”.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken reageerde zondag en beschuldigde Castro ervan “zich illusies te maken” over Chinese beloftes van economische hulp. Volgens minister Joseph Wu “lokt China Honduras met financiële prikkels”. Taiwan is een onafhankelijk land, maar China beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content