Honderden activisten in Kleine-Brogel opgepakt

Aan de actie op de luchtmachtbasis in Peer namen een duizendtal mensen deel.

Bij een massale actie van ‘bomspotters’ op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Peer zijn zaterdag meer dan vierhonderd actievoerders opgepakt.

In Kleine-Brogel ligggen vermoedelijk Amerikaanse kernbommen, al is dat nooit officieel bevestigd. De demonstranten willen ze weg. Volgens de vzw Vredesactie namen een duizendtal mensen aan de actie deel.

In andere Europese landen hadden gelijkaardige acties plaats. Ze kwamen er met het oog op de herzieningsconferentie van het non-proliferatieverdrag op 3 mei in New York.

Volgens Vredesactie moet de Belgische regering een actieve rol spelen bij de kernwapendiscussie in de schoot van de NAVO en pleiten voor het onvoorwaardelijk schrappen van de nucleaire strategie.

Meerdan400mensenopgepakt

In Peer was zaterdag een grote politiemacht aanwezig om te beletten dat de demonstranten het domein zouden betreden. Er waren ook honderden militairen om de basis te beveiligen.

Volgens de lokale politie werden 431 actievoerders een tijd
opgepakt. Het ging om mensen die over de omheining waren geklauterd of daartoe aanstalten maakten. In de loop van zaterdagavond werden ze vrijgelaten.

De beveiliging van de luchtmachtbasis naar aanleiding van de bomspotting-actie van zaterdag heeft volgens Defensie 150.000 euro extra gekost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content