‘Honderdduizend bouwers lappen isolatieregels aan hun laars’

Johan Danen © BELGA

Eén bouwdossier op de drie is niet in orde met de Vlaamse regels rond isolatie en ventilatie. Zo’n honderdduizend bouwers lappen er dus hun laars aan, klaagt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) aan in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Zo’n 75.000 bouwheren zijn niet eens gestart met de nodige procedures inzake de EPB-verplichtingen (energieprestaties en binnenklimaat), terwijl 18.990 bouwheren de procedure wel hebben opgestart, maar ze niet hebben afgewerkt. Of dit betekent dat die mensen gewoon nalatig zijn geweest met hun administratie, of niet in orde zijn met de energieregels, dat weet niemand. Het Vlaams Energieagentschap voert pas een onderzoek als de EPB-verslaggever een klacht indient tegen zijn klant, of het doet die onderzoeken steekproefgewijs.

Volgens energieminister Bart Tommelein (Open VLD) heeft het Vlaams Energieagentschap niet de middelen voor een grondige controle. Hij pleit voor een overheveling van mensen uit andere agentschappen. Hij noemt de cijfers wel overdreven.

Partner Content