Homans wil strenger optreden: ‘Fraudeurs effectief vervolgen’

Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) zal domiciliefraude in sociale huisvesting strenger aanpakken. Fraudeurs moeten effectief vervolgd worden.

Men spreekt van domiciliefraude als iemand zijn woon- of gezinssituatie anders voorstelt om zo ten onrechte sociale of fiscale voordelen te genieten. Lange tijd werd dat straffeloos gelaten,maar vanaf 2012 is een kentering merkbaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) opvroeg bij minister Homans.

Van 2012 tot en met 2014 werden 28 dossiers met betrekking tot domiciliefraude in sociale huisvesting doorgegeven aan de parketten. ‘Domiciliefraude in de sociale huisvesting moet een prioriteit worden in het vervolgingsbeleid’, zegt Homans. Ze wil dat doen door gebruik te maken van haar ‘positief injunctierecht’. Dat recht houdt in dat de minister kan beslissen dat een individueel dossier verder onderzocht moet worden.

Ten tweede heeft de Vlaamse regering ook zeggenschap in het vervolgingsbeleid van het parket, wat de minister ook wil benutten. (De Zondag/ PCOK)

Lees de volledige editie van De Zondag

Partner Content