Homans: ‘Ook sociale huurprijs blijft geïndexeerd’

Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting © BELGA

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) vindt het “niet opportuun” om in te grijpen op de private huurmarkt, en wil de indexering volgens het huurcontract gewoon laten doorgaan. Ook in de sociale huisvesting pleit de minister ervoor om de huurindexering gewoon te laten doorgaan.

Dat zegt Homans in een reactie op mediaberichten dat de indexsprong enkel op de lonen en uitkeringen van toepassing is, en niet op andere categorieën.

“Door de huurprijzen in de sociale huisvesting niet te indexeren, zouden we het ganse beleid op losse schroeven zetten. De meerjarenbegroting van de huisvestingsmaatschappijen houdt immers rekening met een indexering van de huurprijzen. Door dit niet door te voeren, komen investeringen in bijkomende sociale woningen en renovaties in het gedrang”, aldus Homans.

Onder meer bij de oppositie en in vakbondskringen werd ontstemd gereageerd op de plannen om de huurprijzen wel te indexeren, oftewel aan te passen aan de levensduurte, terwijl lonen en uitkeringen geblokkeerd worden.

‘Vlaamse indexering’

“Dit is een exclusief Vlaamse bevoegdheid geworden”, aldus de minister. “Dit debat hoeft dus niet federaal te worden gevoerd, maar moet kaderen binnen een integraal Vlaams woonbeleid”.

Maar Homans laat meteen ook verstaan geen nut te zien in een indexsprong voor de huurprijzen. “De indexsprong die is afgesproken in het federale regeerakkoord, heeft als doel om de competitiviteit van onze ondernemingen te verbeteren door de loonkost met 2 procent te verminderen. We voorzien hierbij de nodige sociale correcties voor de lage lonen en uitkeringstrekkers. Het is dus duidelijk dat een koppeling met de huurprijzen hier niet ter zake doet.”

De minister wijst er nog op dat door de zeer lage inflatie of zelfs deflatie, de te verwachten index op de huurprijzen “wellicht niet zal voorvallen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content