‘Homans en Francken moeten samenzitten over huisvesting erkende vluchtelingen’

© BELGA

“Het is absurd dat er opvanghuizen leegstaan terwijl gezinnen van erkende vluchtelingen geen dak boven hun hoofd dreigen te hebben”, zegt Groen.

Groen roept in De Zondag Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans en Theo Francken, federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie, op om dringend samen te zitten.De Vlaamse steden en vluchtelingenverenigingen trokken eerder deze week aan de alarmbel omdat erkende vluchtelingen geen woonst vinden.

Winteropvangcentra

“Er zijn onvoldoende woningen op de huurmarkt, door het getalm van Homans om oplossingen te bieden”, zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). “Daardoor verblijven nu gezinnen van erkende vluchtelingen in de winteropvangcentra voor daklozen. Maar ook daar kunnen ze niet permanent blijven, want de winteropvang loopt bijna ten einde. Het is geen optie om deze gezinnen met kinderen op straat te zetten.” Groen vraagt dan ook aan minister Homans om dringend samen te zitten met haar collega Francken.

Groen stelt voor om de periode waarin erkende vluchtelingen een woonst moeten zoeken, te verlengen van twee naar vier maanden. “Dat is een win-winoplossing voor Homans en Francken. Het zal de erkende vluchtelingen wat meer ademruimte geven om een woning te vinden en er hoeft geen opvangstructuur van Fedasil, dat onder de bevoegdheid valt van Francken, leeg te staan”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt.

“Uiteraard kan dat slechts een tijdelijke oplossing zijn. Homans moet ook met permanente oplossingen komen voor de krapte op de huurmarkt, zoals het investeren in sociale woningbouw, een wettelijk kader voor samenhuizen opmaken en het uitbreiden van de huurpremies”, aldus Moerenhout. (DeZondag/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content