‘Hoeveel zakenmannen zeggen niet dat ze hun kinderen niet zien opgroeien? Dan denk ik: sukkels toch’

Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Hoe als vrouw en moeder in een mannenwereld doorgroeien naar de top.

Françoise Chombar (Melexis), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium) en Marleen Vaesen (Pinguin Lutosa) vinden hun carrière als topvrouw geweldig. Alleen hadden ze geen rolmodel om hen te tonen hoe je dat doet: als vrouw en moeder in een mannenwereld doorgroeien naar de top.

Wanneer topvrouwen gevraagd wordt hoe ze hun carrière combineren met kinderen, reageren ze vaak verontwaardigd: waarom wordt die vraag nooit aan mannen gesteld? Jullie hebben er geen bezwaar tegen om het over jullie vrouw-zijn te hebben. Hoe komt dat?

Marleen Vaesen: Ik heb altijd een rolmodel gemist. Toen ik mijn carrière begon bij Procter & Gamble was de hoogst geplaatste vrouw die ik kende de marketingmanager. Ik dacht dat daar de lat lag. Daarom wil ik vandaag andere vrouwen tonen dat het kan om nog hoger te raken, door te vertellen hoe ik het ervaren heb. Het is niet altijd evident om als enige vrouw in een meeting met dertig mannen jezelf recht te houden. Of om moeder te worden in een managementfunctie.

Welke raad hebben jullie voor vrouwen die een carrière én een gezin willen?

Françoise Chombar: Vrouwen moeten zich bewust zijn van hun sterktes en voor zichzelf uitmaken wat ze willen in het leven. Nog voor ik mijn man leerde kennen, wist ik al dat ik iets wilde doen met mijn bekwaamheden. Ik leer en produceer graag, zie de dingen graag vooruitgaan. Ik zou nooit met mijn man getrouwd zijn als hij dat niet aanmoedigde. Als je 21 bent weet je niet alles, maar een paar dingen weet je wél, en die mag je niet vergeten. Laat je later ook niet van de kaart brengen door die zogenaamde work-life balance. Wat een vreselijke term. Alsof je geen leven hebt als je werkt.

Heeft vrouw-zijn ooit in jullie voor- of nadeel gespeeld?

Marleen Vaesen: Het voordeel aan vrouw-zijn is dat je al grote keuzes moet maken vanaf het moment dat je zwanger wordt. Terwijl mannen zichzelf vaak pas op latere leeftijd tegenkomen.

Martine Reynaers: Hoeveel mannen hoor je niet vertellen dat ze hun kinderen niet hebben zien opgroeien en als grootvader de schade proberen in te halen? Dan denk ik: sukkels toch. Ik zou ook graag kleinkinderen willen, maar ik kan niet zeggen dat ik niet van mijn kinderen genoten heb. (EL)

Het volledige interview met de drie topvrouwen vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content