Hoeveel kerncentrales wil N-VA nu eigenlijk openhouden?

N-VA-voorzitter Bart De Wever naast pro-nucleaire milieuactivist Michael Shellenberger op 23 februari 2019. © BELGA

Naast de speculaties over een mogelijke nieuwe kerncentrale, is er verwarring ontstaan over het aantal centrales dat N-VA langer wil openhouden. Sommigen hebben het over ‘de twee jongste’, anderen hebben het over drie. ‘Wij zijn daar nochtans altijd helder over geweest’, klinkt het.

‘Doel 4, Tihange 3 en misschien Tihange 1. Dat is niet volledig ondenkbaar.’ Hij zei het tot verrassing van de moderatoren en de discussiepartners. Maar op 15 februari, tijdens Het Eerste Debat van VTM en Het Laatste Nieuws, hintte N-VA-voorzitter Bart De Wever erop om drie van de zeven kerncentrales van ons land tien jaar langer open te houden.

Die uitspraak kwam toch als een verrassing. Sinds 2017 pleit de partij openlijk om de twee jongste kerncentrales open te houden na 2025. Het gaat dan om Doel 4 en Tihange 3, die beide het levenslicht zagen in 1985.

Samen zijn die centrales goed voor 2 gigawatt van de in totaal 6 gigawatt die alle zeven centrales in theorie kunnen opwekken. Die gevrijwaarde capaciteit zou de energiefactuur drukken ‘met enkele honderden miljoenen euro per jaar’, zo redeneert de partij. Bovendien gaat het om de twee jongste centrales en is het risico op incidenten kleiner.

Ook Anneleen Van Bossuyt, de Gentse gastvrouw van de zogenaamde ‘V-dag’ rond energie en ecologie, houdt het bij dat standpunt. In De Standaard heeft ze het twee dagen na de studiedag over het openhouden van de ‘jongste twee kerncentrales, die van een ander type zijn dan de vorige’.

Ballonnetje

Die V-dag veroorzaakte heel wat deining, niet in het minst omdat special guest Michael Shellenberger er een lans brak voor de bouw van drie nieuwe kerncentrales in België. Dat is voor alle duidelijkheid geen N-VA-standpunt, maar de Vlaams-nationalisten zetten wel de deur op een kier voor de bouw van één nieuwe centrale ‘als dat economisch rendabel is’.

In die virtuele discussie rond een nieuwe centrale, is het partijstandpunt rond het openhouden van bestaande reactoren wat verwaterd. Eerder deze maand kwam er dus het ballonnetje van De Wever over Tihange 1. ‘Ik heb een gesprek gehad met de exploitant die niet volledig uitsluit dat – mits refurbishment (hernieuwing, nvdr.) – die centrale langer kan openblijven.’

CD&V-voorzitter Wouter Beke vatte de reactie van de andere partijen bondig samen: ‘Bij elk debat dat ik volg, komt er een centrale bij.’

In elk geval blijkt dat De Wever niet alleen staat met zijn analyse. Zo sprak Louis Ide, nationaal secretaris van N-VA en een absolute topper binnen de partijgelederen, op Twitter ook al meermaals over het openhouden van drie stuks.

https://twitter.com/louis_ide/status/1099415253719363586Louis Idehttps://twitter.com/louis_ide

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Toch is ook hier sprake van enige onduidelijkheid. Ide heeft het namelijk over het openhouden van ‘de drie jongste kerncentrales’. Dat zou betekenen dat Doel 4, Tihange 3 en Tihange 2 een decennium langer mogen wachten op hun pensioen. Tihange 2 dateert immers van 1983. Tihange 1, de centrale waarover De Wever spreekt, werd acht jaar eerder gebouwd, in 1975, en is dus niet een van de drie jongste.

Tihange 2 staat bovendien te boek als ‘scheurtjescentrale’. Ook Doel 3 krijgt dat etiket opgeplakt.

Navraag bij Andries Gryffroy, Vlaams Parlementslid én energiespecialist van N-VA, leert dat het openhouden van Tihange 2 onbespreekbaar is. ‘Net als Doel 1, 2 en 3’, zegt hij.

Michael Shellenberger op de N-VA-studiedag over energie en ecologie op 23 februari 2019 in Gent.
Michael Shellenberger op de N-VA-studiedag over energie en ecologie op 23 februari 2019 in Gent.© Belga

Daarnaast weigert Gryffroy te spreken over onduidelijkheid in verband met de partijlijn. ‘Wij zijn daar altijd helder over geweest. We pleiten ervoor dat minstens twee centrales minstens tien jaar langer openblijven’, zegt hij. Als zou blijken dat de levensduurverlenging van Tihange 1 economisch rendabel is, dan moet daarover gesproken kunnen worden, zegt Gryffroy.

We pleiten ervoor dat minstens twee centrales minstens tien jaar langer openblijven.

Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA)

Bert Wollants, federaal N-VA-energiespecialist, treedt Gryffroy bij: ‘Er is meer onderzoek nodig naar de levensduurverlenging van Tihange 1.’

Eén-tegen-allenpositie

Hoe dan ook staat N-VA helemaal alleen met haar discours over het openhouden van centrales én de mogelijke bouw van een nieuwe kerncentrale – afgezien van Vlaams Belang. De één-tegen-allenpositie van De Wever en co. geeft de partij een unieke plek in het partijlandschap en tijdens de debatten. Of ze daarbij twee, dan wel drie centrales wil openhouden, beïnvloedt haar unique selling proposition in geringe mate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content