Het proces over de dood van Jonathan Jacob: een recapitulatie

Jonathan Jacob © Belga

De correctionele rechtbank van Antwerpen trekt twee dagen uit om de zaak over de dood van Jonathan Jacob te behandelen. De zittingen van 21 en 28 mei worden voor het proces vrijgehouden, is beslist op de agendazitting.

‘We hebben nu een datum om naar uit te kijken en ik hoop dat de waarheid naar boven zal komen’, reageert vader Jan Jacob.

BBT-interventie

Jonathan Jacob, toen 26 jaar, overleed op 6 januari 2010 in een cel van de politie van Mortsel tijdens een interventie van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT).

Op het proces zullen 11 beklaagden terecht staan: 8 politiemensen van het BBT, de commissaris van de politiezone MINOS (Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wijnegem, Wommelgem) die hen optrommelde en een directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen in Boechout. Zij hadden geweigerd om Jonathan Jacob op te nemen, nadat hij onder invloed van amfetamines van straat was geplukt.

‘Vrijspraak’

De politiemensen worden vervolgd, omdat ze zonder wettige reden opzettelijke slagen en verwondingen hadden toegebracht met ongewild de dood tot gevolg. Hun advocaat zal de vrijspraak pleiten. ‘Mijn cliënten zijn correcte en gewetensvolle politiemensen en voor hen is dit ook een drama,’ zegt meester Jan De Man. ‘Ze worden als een bende beesten afgeschilderd die iemand voor hun plezier hebben doodgeklopt en dat betwist ik ten zeerste, met alle respect voor het verdriet van de familie Jacob. Mijn cliënten kregen een instructie en voerden die uit.’

‘Ze hebben al honderd van dergelijke interventies gedaan, zonder dat er ooit iets is fout gelopen en geloof me: zij liggen daar ook van wakker. Het is niet omdat je een politie-uniform draagt, dat je geen geweten hebt.’

Volgens hem kan er discussie gevoerd worden over de doodsoorzaak. Hij liet ook al verstaan dat hij zinnens is om getuigen op te roepen. Het zal aan de rechtbank zijn om te beslissen of die ook gehoord zullen worden.

Lek

De advocaat vraagt zich wel af of zijn cliënten nog een eerlijk proces kunnen krijgen. ‘Bepaalde onderdelen die behoren tot het geheim van het onderzoek zijn openbaar gemaakt met de bedoeling om de rechtsgang in een bepaalde richting te sturen. De druk op dit proces is bovendien enorm.’

Jan Jacob
Jan Jacob© .

Daarmee doelt de advocaat op de beelden van de bewuste Panorama-reportage die nationale en internationale verontwaardiging uitlokte. Jan Jacob heeft toegegeven dat hij achter dat lek zat, naar eigen zeggen om vaart in het onderzoek te krijgen.

De directeur van Broeders Alexianen wordt samen met een psychiater vervolgd voor schuldig verzuim. ‘Binnen de grenzen van de instelling hebben ze alles gedaan wat ze konden, maar het centrum heeft nu eenmaal geen spoedafdeling’, stelt zijn advocaat Paul Quirynen. (Belga/KVDA)

De zaak Jonathan Jacob: een recapitulatie

De 11 verdachten werden op 6 november vorig jaar door de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling doorverwezen naar de correctionele rechbank. In de weken in aanloop naar de zitting van de KI wiepr ere-vrederechter Jan Nolf, justitiewatcher voor Knack.be, in 5 bijdragen een kritische blik op de dood van Jacob en de haperingen in de rechtsgang.

rapport van Commissie P over politie en ‘botinnekes’

van huisdokter naar psychiater in een mislukte collocatie

Wat (niet) onderzocht werd van Herman Dams tot Yves Liégeois

4 gemiste kansen van het parket-generaal

Jonathan Jacob was geen monster maar een mens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content