Lies Corneillie (Groen)

‘Het klimaat staat voor iedereen hoog op de agenda, behalve voor de klimaatministers zélf’

Lies Corneillie (Groen) Schepen van Wonen in Leuven

‘Het is ongelooflijk hoeveel geduld het Belgische volk blijft opbrengen voor de Belgische klimaatministers. Maar we staan op een kantelmoment’, schrijft Lies Corneillie (Groen). ‘Wie geen werk maak van klimaatbeleid, is niet bezig met het maatschappelijk belang.’

Het is exact een jaar geleden dat ik mede-eiser werd van de Klimaatzaak. Samen met 10.000 anderen stellen we de Belgische overheden in gebreke. Nu, één jaar later is de meest cruciale Klimaattop gestart in Parijs. Onze federale en gewestregeringen staan met lege handen, want ze zijn er nog steeds niet in geslaagd om onderling een akkoord te sluiten over de vermindering van de CO2-uitstoot en de verdeling van de inkomsten uit de verkoop van emissierechten. De reactie van Vlaams minister Joke Schauvliege(CD&V) op de Klimaatzaak lokte in 2014 al heel wat verontwaardiging uit. Exact een jaar geleden uitte ik die verontwaardiging ook in dit Schaduwparlement. Die verontwaardiging groeit met de dag. Tot in Parijs waar België met de ‘Fossil of the Day’-trofee gaat lopen.

Het zou gênant om hier opnieuw een argumentatie op te bouwen over wat klimaatverandering is, over de nood aan een bindend internationaal klimaatakkoord en aan een doortastende Belgische klimaatpolitiek. Die argumenten ga ik dus ook niet herhalen. We kennen ze intussen allemaal: de oorzaken, de gevolgen én de oplossingen.

‘Het klimaat staat voor iedereen hoog op de agenda, behalve voor de klimaatministers zélf’

Als ik me al zou schamen om opnieuw een stuk te moeten wijden aan het gebrekkig klimaatbeleid, wat voelen onze beleidsmakers dan? Met zo’n lakse en laffe houding van de klimaatministers zou je stilaan verwachten dat het cynisme bij de publieke opinie welig tiert. Niets is minder waar. De daadkracht domineert. Uit alle mogelijke hoeken merk je vandaag de dag een ontzettend engagement: zowel om zélf actie te ondernemen als om de politici aan te zetten om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Het zijn al lang niet enkel de milieuorganisaties die zich roeren in het debat. Socio-culturele verenigingen, ngo’s en vakbonden trekken mee ten strijde. Grote en kleine bedrijven springen op de kar en innovatieve ondernemers maken van duurzaamheid hun nieuwe core business. Steden en provincies stellen ambitieuze klimaatplannen op. En burgers van jong tot oud maken bewuste keuzes in hun dagelijkse leven om zo ook hun steentje bij te dragen.

Kilometerheffing en milieutaks

Panorama peilde naar aanleiding van een reportage over Klimaatzaak naar de mening van de Vlaming. Maar liefst 86% van de Vlamingen vindt dat de klimaatopwarming dringend moet worden aangepakt. Bijna twee derde van de Vlamingen is bereid om mee te werken aan oplossingen zoals kilometerheffing en milieutaks. En 2 op de 3 vindt ook dat de rechter de regering op de vingers mag tikken als die niet voldoende maatregelen neemt om de CO2 uitstoot te beperken.

De Panorama-enquête plakt cijfers op datgene wat je dagelijks al in je eigen omgeving kan zien. Al die individuele burgers die kiezen voor de fiets in plaats van de auto voor hun woon-werkverkeer. Initiatieven over lokale voeding die als paddenstoelen uit de grond schieten. Huishoudens die van energieleverancier veranderen of hun dak isoleren. Climate Express die er in slaagde om in een mum van tijd maar liefst 10.000 Belgen te mobiliseren voor de grootse Klimaatmars in Parijs, met de steun van 120 organisaties uit alle mogelijke sectoren: van JNM tot Gezinsbond, van de Ancienne Belgiquz tot Triodos, van Vlaamse Jeugdraad tot de vakbonden.

Ook lokale politici steken hun handen uit de mouwen. Zo organiseerde de provincie Vlaams-Brabant afgelopen weekend ook een Klimaattop. Vrijdag waren schoolgaande jongeren en professionals uit bedrijven, gemeenten en organisaties aan de beurt en op zaterdag verzamelden Vlaams-Brabantse burgers om na te denken over een klimaatneutrale provincie. 15 klimaatpioniers stonden centraal als inspiratiebron.

‘Cynisme en apathie loeren om de hoek als onze regeringen op deze denigrerende manier de stem én het engagement van het volk blijven negeren.’

Niet alleen burgers, middenveldsorganisaties en lokale overheden zetten klimaat intussen hoog op de agenda. Meer en meer bedrijven engageren zich en ondernemen actie. Met een open brief van The Shift kloppen bedrijfsleiders op tafel. Hun eigen engagement verbinden ze aan een eis aan de regeringen. Het herhaaldelijke uitstel noemen ze een regelrechte schande.

Het klimaat staat voor iedereen hoog op de agenda. Behalve voor de klimaatministers zélf. Het is ongelooflijk hoeveel geduld het Belgische volk blijft opbrengen. Maar we staan op een kantelmoment. Niet enkel voor het klimaat, maar ook het vertrouwen van burgers. Cynisme en apathie loeren om de hoek als onze regeringen op deze denigrerende manier de stem én het engagement van het volk blijven negeren.

Wie geen werk maakt van klimaatbeleid, is niet bezig met het maatschappelijk belang. Zet persoonlijke, communautaire of partijbelangen aan de kant en ga voluit voor een krachtig klimaatakkoord. Luister naar de stem van al die duizenden geëngageerde burgers, organisaties en bedrijven én versterk hun engagement. En als dat niet lukt, is het tijd om zelf een stap opzij te zetten.

Partner Content