Review | Nieuws

Het kijken en schrijven van Rudi Fuchs

Rudi Fuchs schrijft op een nuchtere, maar passionele manier over kunst.

Rudi Fuchs is altijd een geëngageerde denker en werker geweest in het domein van de beeldende kunst. Hij was een flamboyant directeur van opeenvolgend het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Haags Gemeentemuseum en van het Stedelijk in Amsterdam.

In 1982 maakte Rudi Fuchs een Documenta in Kassel waar hij een “beeld’ gaf aan de toen hernieuwde interesse voor de schilderkunst.

Rudi Fuchs bleef niet zoals de meesten van zijn collega’s zitten in de ivoren fonkeling van het bureau maar bleef jarenlang en wekelijks commentaar leveren over kunst en maatschappij in fel gesmaakte kroniekjes voor de krant NRC handelsblad.

Rudi Fuchs kijkt op de eerste plaats op een bijzondere en ongedwongen manier naar een kunstwerk en formuleert op basis van het intens kijken meningen over de kunst zelf en niet over andere criteria zoals … de ‘ranking’ van de kunstenaar op de kunstmarkt.

Uitgeverij Ludion gaf onlangs een prachtig boek uit met kleine essay-tjes van Rudi Fuchs die sedert de zomer van 2009 wekelijks verschenen in het Nederlandse magazine “De Groene Amsterdammer”. Het zijn straffe en soms tijdloze stukjes omdat ze heel helder zijn geschreven en niet zelden worden geschreven vanuit het relevante perspectief om hedendaagse kunst te beschouwen en te aanschouwen naast oude en moderne kunst.

Nuchter, maar passioneel

Wat is het toch heerlijk hypothetische parallellen te mogen en kunnen lezen in het werk van bijvoorbeeld Markus Lüpertz en Fernand Léger, tussen Jackson Pollock en Gerhard Richter of verrast te worden gedachten te lezen over het werk van Jan De Cock en … Albrecht Dürer.

Dit is leesvoer dat iedereen dichter bij de essentie en het (levens)belang van kunst kan brengen. Rudi Fuchs schrijft momenteel nog altijd en wekelijks in “De Groene Amsterdammer” één pagina over een kunstwerk of een tentoonstelling die hem aangreep; het zijn stukjes die de kunst en het gebeuren eromheen op een zalige manier in een nuchtere maar niet minder passionele manier onder de publieke aandacht (blijven) brengen. Een noodzaak!

Wie de vroege stukjes van Rudi Fuchs miste kan die nu gebundeld in een pracht van een leesboek terugvinden.

Luk Lambrecht

Het boek “Kijken – een leesboek over kunst” is uitgave van Ludion en kost 25 euro.

Partner Content