Theo Francken (N-VA)

‘Het kernwapenvoorstel van SP.A is slechte blufpoker’

Theo Francken (N-VA) Kamerlid voor N-VA en ondervoorzitter van het NAVO-parlement

Het voorstel van SP.A om de kernwapens eenzijdig terug te trekken, is een staaltje slechte blufpoker, schrijven N-VA-Kamerleden waaronder Theo Francken. ‘Als we met een kleine kliek gastlanden vragen aan de VS om de kernwapens te verwijderen, zullen de Oostelijke lidstaten zich in de kou gelaten voelen.’

In een tijd waarin Noord-Korea wekelijks rakettesten uitvoert en voormalige Sovjetlanden sidderen door de gebeurtenissen in Oekraïne, belooft de SP.A de kernwapens uit ons land eenzijdig terug te trekken. Hiermee spelen de Vlaamse socialisten een vreemd, maar vooral erg hoog spel. Zal de SP.A kiezen voor een federale oppositiekuur of zullen ze ons trakteren op het betere bochtenwerk na de verkiezingen?

Genocidewet

Wie het dossier kent, weet dat hun kernwapenvoorstel vooral een staaltje van slechte blufpoker is. Een eenzijdige terugtrekking van Amerikaanse kernwapens is immers politieke science fiction. Zo probeerde Nederland het, maar moest het op die beslissing snel terugkomen. Het doet denken aan de tijd van de Belgische genocidewet van paarsgroen. Onder leiding van Louis Michel (MR) stemde ons parlement een wet die iedereen toeliet oorlogsmisdaden voor een Belgische rechtbank te brengen, ongeacht waar het misdrijf had plaatsgevonden. Met de wet werd de mogelijkheid gecreëerd dictators en andere schenders van mensenrechten in de wereld aan te klagen en te veroordelen. De zelfverklaarde kruisvaarder Louis Michel tevreden natuurlijk, maar dat was buiten de waard gerekend. De toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld pikte dit niet en dreigde ermee om de NAVO-zetel uit Brussel weg te halen. De Verenigde Staten wilden dat België de genocidewet afschafte, wat vervolgens gedwee gebeurde.

De SP.A-verkiezingsbelofte van een eenzijdige terugtrekking van kernwapens uit België heeft dan ook veel weg van dat rood tuinkaboutertje van Bruno Tobback dat zijn middelvinger opsteekt naar de grote, boze wereld. Heel even grappig, daarna vooral meelijwekkend.

Dat de SP.A tegen defensie is, is op zich natuurlijk niets nieuws. Zo bepleitte Johan Vande Lanotte in het verleden al voor een halvering van ons leger, en holt Dirk Vandermaelen elke Wetstraatjournalist achterna om hem te verzekeren dat de socialisten geen nieuwe vliegtuigen wil aanschaffen. Eerst straffe taal, dan nadenken. Voor hen is het de normaalste zaak dat wij als NAVO-bondgenoot steeds meer lasten afwentelen op de rug van de Verenigde Staten. Dat door het gebrek aan solidariteit vanuit onze kant van de Atlantische Oceaan de States hoe langer hoe meer hun blik richten op de Stille Oceaan, zal links worst wezen.

De Russische beer klauwt weer

De eenzijdige terugtrekking van kernwapens is niet alleen voor de VS een belediging. De nieuwe lidstaten van de Europese Unie en de NAVO die ooit satellieten of grondgebied waren van de Sovjet Unie slaan de gebeurtenissen in Oekraïne met een bang hart gade.

Met een Stalinistische stembusslag van haast 97 procent van de bevolking op het schiereiland Krim dat voor de aanhechting met Rusland kiest, ziet het ernaar uit dat Moskou opnieuw de imperialistische toer opgaat. Wie niet luistert, kan zelfs het Rode Leger op de koffie verwachten. De Russische beer klauwt weer.

Voor de nieuwe NAVO-lidstaten blijft de aanwezigheid van Amerikaanse kernbommen een veiligheidsgarantie tegen dat Russische imperialisme. Als we met een kleine kliek gastlanden vragen aan de VS om de kernwapens te verwijderen, zullen de Oostelijke lidstaten zich in de kou gelaten voelen. Dat komt de solidariteit op het Europese vasteland niet ten goede.

Weg met kernwapens, maar niet eenzijdig

Betekent dit dat de kernwapens moeten blijven? Integendeel. We moeten ons blijven inspannen om te werken aan een kernwapenvrije wereld. Onze diplomatie moet dit onderwerp op de agenda blijven plaatsen. Waarom zou de regering dit onderwerp niet ter sprake brengen tijdens het bezoek van Amerikaans president Barack Obama aan ons land volgende week? SP.A-regeringsleden Vande Lanotte en John Crombez kunnen de president misschien vergezellen bij zijn bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats te Waregem? En welke locatie is beter geschikt om het even te hebben over massamoordwapens? Hiermee kom je alleszins verder dan met een portie nukkige naïviteit. Misschien kan Bruno Tobback ten rade gaan bij hun nestor Willy Claes? Als gewezen secretaris-generaal weet Willy als geen ander dat de NAVO een nucleaire alliantie is en blijft.

De NAVO en de EU hebben gezorgd voor bijna zeven decennia vrede en veiligheid op het Europese continent. Een mooie verwezenlijking die niet zou geslaagd zijn zonder een gezonde portie trans-Atlantische solidariteit. De situatie in Oekraïne leert ons dat de veiligheidsuitdagingen nooit zijn weggeweest. Meer dan ooit is er nood aan een gemeenschappelijk Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid waarbij alle staten aan hetzelfde zeel trekken. Het voorstel van de Vlaamse socialisten om kernwapens eenzijdig uit ons land terug te trekken benadrukt nog maar eens het verschil tussen sociaal en socialistisch.

Theo Francken, Kamerlid N-VA, lid NAVO-parlement, lid Commissie Defensie

Karl Vanlouwe, Senator N-VA, lid NAVO-parlement, voorzitter Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie

Karolien Grosemans, Kamerlid N-VA, ondervoorzitter Commissie Defensie

Bert Maertens, Kamerlid N-VA, lid Commissie Defensie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content