Wouter De Vriendt en An Moerenhout (Groen)

‘Het integratiebeleid van N-VA is totaal gefaald: de partij maakte een knoeiboel van haar corebusiness’

Wouter De Vriendt en An Moerenhout (Groen) Kamerlid en Vlaams parlementslid voor Groen

‘De balans na 10 jaar N-VA op Inburgering en Integratie is dramatisch’, schrijven Wouter De Vriendt en An Moerenhout (Groen).

Vandaag houdt N-VA een campagnedag rond integratie en migratie, 2 domeinen die de partij de laatste jaren in handen had. 2 domeinen waarvan de N-VA een rommeltje heeft gemaakt. Wachtrijen voor inburgeringscursussen en een groot tekort aan sociaal tolken. Quota voor het aantal asielzoekers per dag, onduidelijkheid rond opsluiting van transitmigranten, en als triest hoogtepunt cliëntelisme met humanitaire visa. Integratie en migratie vormen de corebusiness van de N-VA, maar als ze daadwerkelijk het stuur in handen krijgen, dan verknallen ze het.

Het agentschap Burgerschap en Integratie moest de hele integratiesector overkoepelen en ervoor zorgen dat alle nieuwkomers konden integreren. Geert Bourgeois (N-VA) richtte het op, Liesbeth Homans (N-VA) moest de werking op poten zetten. De balans na 10 jaar N-VA op Inburgering en Integratie is dramatisch. Al jaren zijn er berichten van wanbeheer en almaar groter wordende tekorten in de begroting van het Agentschap. Vorig jaar werden er 170 werknemers op straat gezet en waren er hevige protesten van de sector aan het kabinet van de minister.

Het integratiebeleid van N-VA is totaal gefaald: de partij maakte een knoeiboel van haar corebusiness.

Vandaag escaleert de situatie nog verder. Er zijn opnieuw wachtlijsten om in te burgeren. De databank om nieuwkomers op te volgen, waarvan de komst al jaren wordt beloofd, is nog steeds niet operationeel. En het tekort aan sociaal tolken wordt almaar groter. Vorig jaar moest het Agentschap naar bijna 10.000 aanvragen noodgedwongen weigeren omdat er onvoldoende tolken voor handen zijn.

Als klap op de vuurpijl kondigde de minister aan dat vanaf nu anderstaligen zelf de factuur moeten betalen voor een sociale tolk. Maar laat u niet misleiden, anderstaligen mogen geen sociaal tolk aanvragen. Dus de minister legt de factuur niet bij de anderstaligen maar wel bij de dokters die een diagnose moeten overbrengen, bij de leerkrachten die op oudercontacten met anderstalige ouders willen praten… De minister schuift de factuur van het niet werkende Agentschap door naar hen. En het is de samenleving die de prijs zal betalen.

De voorbije jaren bouwde N-VA de ene na de andere drempel in om de integratie van nieuwkomers zo moeilijk mogelijk te maken. Betalende taaltesten. Betalende sociale tolken. Een agentschap dat niet werkt. Het integratiebeleid van N-VA is totaal gefaald.

Onbeantwoorde vragen

Ook het migratiebeleid van de partij doet de wenkbrauwen fronsen bij wie voorstander is van een menselijk, maar gecontroleerd migratiebeleid. Vorig jaar besliste Theo Francken om niet iedereen die asiel wil aanvragen, toe te laten tot de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken. Het gevolg? Lange rijen wachtenden, chaos in Brussel, en mensen die de nacht op straat moesten doorbrengen. Bovendien duw je mensen zo weg van een gecontroleerde asielprocedure, richting illegaliteit of – wie weet – een vrachtwagen richting Engeland. De N-VA staat gewoonlijk op de eerste rij om uit te roepen dat migranten zonder papieren toch geen asiel willen aanvragen en dat we ze dus zo rap mogelijk het land moeten uitzetten, maar nu ze wél staan aan te schuiven om asiel aan te vragen is het ook niet goed.

Over het schandaal met de humanitaire visa is het laatste woord nog niet gezegd. Het administratieve rapport van de regering is vernietigend voor hoe Theo Francken met de humanitaire visa heeft omgesprongen. Helaas weigerde hij de uitnodiging van het parlement om uitleg te komen geven. Nochtans blijven heel wat vragen onbeantwoord. Hoe is het mogelijk dat hij blindelings het vertrouwen gaf aan louche tussenfiguren die over een N-VA-partijlidkaart beschikten? Waarom weigerde hij samen te werken met officiële instanties met ervaring, zoals de Verenigde Naties? En hoe kan hij verantwoorden dat van 107 Syriërs die met een visum via Melikan Kucam België zijn binnengekomen, elk spoor ontbreekt?

Laten we zeer duidelijk zijn. Onze samenleving heeft alle belang zowel bij een vlotte integratie van nieuwkomers, als bij migranten die niet onder de radar verdwijnen. Vlamingen die dit belangrijk vinden, kunnen niet anders dan besluiten dat het N-VA-beleid van de laatste jaren een dikke buis verdient. N-VA heeft de eigen corebusiness helemaal verknald.

Wouter De Vriendt, federaal parlementslid, federaal lijsttrekker Groen West-Vlaanderen

An Moerenhout, Vlaams parlementslid, Vlaams lijsttrekker Groen Vlaams-Brabant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content