Opinie

Rik Van Cauwelaert

Het grote gelijk van Johan Vande Lanotte (2) (Rik Van Cauwelaert)

Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

Vande Lanotte op 1 mei: foute analyse, correcte aanbeveling

Op 1 mei rollen socialisten, zoals het hoort, al hun boordkanonnen naar buiten. Er wordt daarbij wel eens, zoals tijdens het voorbije feest van de arbeid, wild in het rond geschoten.

Zo trokken federaal vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte in Oostende en Vlaams minister van Energie en Sociale Economie Freya Van den Bossche in Gent van leer tegen netwerkbeheerder Eandis die voor de komende jaren een stevige stijging van de elektriciteitsprijzen aankondigt. Vooral Eandis-voorzitter Geert Versnick moest het ontgelden, want die had aangekondigd dat, eens de bevriezing van de energieprijzen in 2015 afgelopen, een forse prijsstijging onvermijdelijk wordt.

Nu al incasseren de netbeheerders, zoals Eandis en Infrax, 40 procent van de elektriciteitsfactuur. En daar zit een pak winst in, uitgekeerd in de vorm van dividenden voor de aandeelhouders en dat zijn de gemeenten, en producent Electrabel.

LDD-parlementslid Peter Reeckmans toonde aan dat Eandis in 2011 de aandeelhouders maar liefst 46,3 miljoen euro toeschoof. Infrax, vooral in Limburg actief, keerde de aandeelhouders in 2010 een recordbedrag van 85,7 miljoen euro uit.

Maar kijk, Infrax bleef in de 1 mei-toespraken van Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche onvermeld. Begrijpelijk. Infrax-voorzitter is partijgenoot Peter Van Velthoven. Zijn voorganger die het recordbedrag van 85,7 miljoen euro liet uitkeren was Steve Stevaert. En Stevaerts voorganger, Walter Cremers, was eveneens van SP.A-gezindte.

Dat Vande Lanotte en Van den Bossche Eandis voorzitter Geert Versnick in het vizier nemen klinkt pittig op een 1 mei-viering, in werkelijkheid is die aanval tegelijk pijnlijk voor de eigen partij. Want in de raad van bestuur kan voorzitter Geert Versnick rekenen op de steun van de socialistische bestuursleden, onder wie twee vooraanstaande SP.A’ers Bart Martens en Louis Tobback.

Er zijn in de Eandis-notulen geen sporen gevonden van enig protest vanuit Leuven tegen de hoge dividenden. Ondervoorzitter van Eandis, Cathy Plasman, is dan weer werkzaam op het kabinet van Johan Vande Lanotte.

Bovendien zetelt Geert Versnick in Eandis voor de stad Gent waar hij overigens OCMW-voorzitter is en dus als eerste de gevolgen kan meten van zijn prijszetting.

Maar als de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) ooit al heeft geprotesteerd tegen het gedrag van Eandis-voorzitter Versnick dan moet dat wel erg discreet zijn geweest. Bovendien is Daniel Termont zelf voorzitter van gasnetwerkbeheerder Fluxys, dat grotendeels in handen is van de rijke intercommunale Publigas waar Termont ook al in de raad van bestuur zetelt.

Als er al een klacht te formuleren valt, dan zeker tegen het systeem van intercommunales dat als een loden plaat weegt op de energiefactuur die door de partijgenoten van Vande Lanotte en Van den Bossche mee wordt opgemaakt en door hun toehoorders op 1 mei-vieringen wordt betaald.

Partner Content