Gwendolyn Rutten oppert mogelijkheid om ‘Turteltaks’ te laten dalen

© BELGA

Het lijkt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten logisch dat de energieheffing op termijn omlaag kan gaan, indien de subsidies voor de twee biomassacentrales er niet komen.

Indien na de subsidiëring voor de biomassacentrale in de Gentse haven, ook die voor de centrale in Langerlo bij Genk eraan moet geloven, dan vermijdt de Vlaamse regering een uitgave van 4,4 miljard euro. Dan lijkt het logisch dat de Vlaamse energieheffing – bekend als de Turteltaks – opnieuw kan dalen. Dat heeft Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verklaard in De Ochtend op Radio 1.

‘Belangrijkste is dat beslissing genomen is’

De Vlaamse regering besliste zoals bekend om geen subsidies toe te kennen aan de Gentse biomassacentrale BEE in Gent. Dat gebeurde nog voor Bart Tommelein (Open Vld) in functie was als Vlaams minister van Energie. “Een goede beslissing”, reageert partijvoorzitster Rutten. “De Vlaamse regering is de lijn van Open Vld gevolgd”.

De regering steunde voor haar beslissing op het negatieve advies van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Dat advies lag sinds halfweg april op het bureau van Annemie Turtelboom, die vrijdag ontslag nam als minister. “Ik denk dat het een goede zaak is dat een minister zorgvuldig nadenkt, onder andere om schadeclaims te vermijden”, meent Rutten. “Het belangrijkste is nu dat de beslissing genomen is”.

‘Het bewijs dat Open Vld niet overbodig is’

De liberale voorzitster probeert meteen het beeld te weerleggen dat Open Vld binnen de Vlaamse regering de overbodige partner zou zijn. “Dit dossier bewijst het omgekeerde. Tussen de verklaringen ’s morgens en de verklaringen ’s avonds zit een verschil van 2 miljard euro”, luidt het.

Eerder op de dag stelde oppositiepartij Groen de subsidies voor die andere biomassacentrale in Langerlo bij Genk in vraag. “Biomassa op basis van houtafval of houtsnippers is geen goede zaak. Het is niet duurzaam en een vorm van milieubedrog”, pikt de liberale voorzitster in. Indien de subsidies voor beide centrales er niet komen, dan zou dat 4,4 miljard euro minder uitgaven betekenen. Het lijkt Rutten dan ook logisch dat de energieheffing op termijn ook omlaag kan gaan.

‘Puinhopen uit het verleden opruimen

De Open Vld’ster zegt dat haar partij “altijd puinhopen uit het verleden wil opruimen”, maar ook vermijden dat er nieuwe puinhopen zouden worden opgebouwd. Ze legt uit dat de klimaatdoelstellingen heel belangrijk zijn, maar dat de Vlaamse regering daarvoor moet kijken naar “slimme en juiste maatregelen”.

De technologie ontwikkelt ontzettend snel. Dan heeft het geen zin om geldstromen vijftien jaar vast te zetten, redeneert ze. “Het hoeft niet altijd op een ouderwetse subsidiemanier”, aldus Rutten. “Alle eieren in één mand leggen is verkeerd”. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content