Guy Vanhengel maakt zich zorgen over begroting

© Belga

De ontslagnemende minister van Begroting Guy Vanhengel ergert zich aan het feit dat de begrotingsopmaak nog maar in een beginfase zit.

Vanhengel (Open VLD) maakt zich ernstige zorgen of de begrotingsopmaak door de formateur en de zes onderhandelende partijen nog afraakt voor 2012. “Het staat in de wet dat de begroting op 31 oktober, vandaag dus, moet voorliggen. Maar tot mijn grote ergernis zijn we nog steeds maar aan de beginfase”, aldus Vanhengel in De Ochtend op Radio 1.

Indien de begroting voor 2012 niet afraakt, moet teruggevallen worden op het systeem van voorlopige twaalfden. De ministers krijgen dan elke maand een twaalfde van het jaarbedrag van de begroting van 2011. “Dat heeft vorig jaar nog gewerkt, omdat er eind 2009 een begroting was opgemaakt voor 2010 én 2011. Maar nu is de vereiste omvang van de sanering zo groot dat die noodmaatregel ontoereikend is. Zo kunnen we nooit de Europese doelstellingen halen”, waarschuwt hij.

1 miljard extra

Vanhengel meldt ook dat de huidige begrotingsvoorstellen van formateur Di Rupo uitgaan van een verwachte groei van 1,6 procent van het bbp in 2012. “Maar die verwachtingen zullen naar beneden moeten worden bijgesteld, zoals Frankrijk en Duitsland dat al hebben gedaan. De groei stokt. Dat betekent dat we nog eens meer dan een miljard euro extra moeten besparen.” Volgens Vanhengel bedragen de totale vereiste saneringen alleen voor volgend jaar al ruim 11 miljard euro. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content