Guttenberg is geen doctor meer

© Reuters

De immens populaire Duitse minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg, laat weten dat hij definitief verzaakt aan zijn doctorale graad.

De 39-jarige christendemocratische politicus die als de ‘coming man’ van de Duitse politiek wordt beschouwd, ligt al een week onder vuur nadat hij ervan beschuldigd werd plagiaat te hebben gepleegd in zijn proefschrift ‘Verfassung und Verfassungsvertrag. Konstitutionelle Entwicklungsstufen in den USA und der EU’, waarmee hij in 2007 promoveerde in de rechten.

Vrijdag luidde het nog dat hij tijdelijk de titel ‘Doktor’ links zou laten liggen tot zijn alma mater, de Universiteit van Bayreuth, hem in het gelijk zou hebben gesteld. Maar intussen zijn al vijftien auteurs opgedoken die zeggen dat zij hun teksten in het proefschrift van 2006 hebben herkend, waaronder Europarlementsleden en een hoogleraar recht.

Guttenberg geeft toe dat hij “grote fouten” heeft gemaakt. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel blijft haar minister steunen. “Ik heb Guttenberg aangesteld als minister van Defensie”, zei ze. “Ik heb hem niet aangeworven als academisch assistent of doctor. Wat voor mij belangrijk is, is zijn werk als Defensieminister en die taak voert hij perfect uit.”

Doctor Googleberg

Sommige leden van de oppositie hadden om zijn ontslag gevraagd, nadat bij de politie van Bayreuth twee klachten waren ingediend tegen Guttenberg wegens plagiaat.

Guttenberg, die ooit de bijnaam ‘Der Coole Baron’ kreeg, werd tot voor kort nog gezien als de opvolger van Angela Merkel, maar de aristocraat-politicus gaat nu door het leven als ‘Doctor Googleberg’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content